Талибаните обявиха, че е твърде рано да се говори за

...
Талибаните обявиха, че е твърде рано да се говори за
Коментари Харесай

Талибаните контрират Тръмп: Твърде рано е да се говори за възобновяване на преговорите със САЩ

Талибаните оповестиха, че е " прекомерно рано " да се приказва за обновяване на директните договаряния със Съединени американски щати, ден откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи по време на изненадващо посещаване в Афганистан, че Съединени американски щати щели още веднъж да беседват с екстремистите, оповестява " Франс прес ".

" Засега е прекомерно рано да се приказва за обновяване на договарянията. Ще излезем с публична позиция по тематиката по-късно ", посочи формалният представител на ислямистката формация Забихула Муджахид.

Вчера Тръмп разгласи, че талибаните " желаят да сключат договорка ".

" Срещаме се с тях и споделяме, че би трябвало да има помирение ", означи той пред публицисти по време на необявено посещаване в авиобазата Баграм край столицата Кабул, с цел да отпразнува Деня на благодарността с американските бойци.

Изявлението му демонстрира прогрес след шоковото му решение през септември да приключи договарянията с екстремистите, тъкмо откакто Вашингтон изглеждаше на прага да подпише съглашение с талибаните, според което Съединени американски щати щяха да стартират да изтеглят войските си от Афганистан в подмяна на гаранции за сигурност.

Очакваше се съглашението да трасира пътя към директни договаряния сред талибаните и държавното управление в Кабул.

Ала Тръмп дефинира траялото година изпитание като " мъртво " и отдръпна покана към талибаните да се срещнат в Съединени американски щати поради убийството на американски боец.

И Вашингтон, и талибаните оставиха отворена вратата за обновяване на договарянията, като множеството наблюдаващи са съгласни, че политическото споразумяване е единственият метод за реализиране на дълготраен мир в Афганистан след 18 години война. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР