Талибаните не бързат с очакваните от Запада реформи. Защо? Изглежда

...
Талибаните не бързат с очакваните от Запада реформи. Защо? Изглежда
Коментари Харесай

Г-20 се събира заради Афганистан, талибаните обещават реформи срещу пари

Талибаните не бързат с предстоящите от Запада промени. Защо? Изглежда чакат нещо в подмяна. Какво е то, не е мъчно да се отгатне: икономическа помощ. Зависимата напълно от вноса страна с разрушена стопанска система е в обезверено финансово положение след прекъсването на заемите от МВФ и Световната банка. Без тях тя не може да се храни и топли през зимата.

Преговорите сред талибанското държавно управление, Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават през днешния ден в Доха, столицата на Катар, сподели пред Франс прес изпълняващият длъжността външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки. Той прикани света за положителни връзки с режима на радикалните ислямисти, само че не пое твърди задължения за образованието на девойките макар интернационалните претенции да бъде разрешено на всички афганистански деца да се върнат на учебно заведение, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Необходимо е интернационалната общественост да стартира съдействие с нас ", сподели Мутаки в Доха.  " По този метод ще можем да спрем несигурността и в това време да се ангажираме в позитивна светлина със света ".

Ройтерс отбелязва, че талибани те, пристигнали на власт след рухването на подкрепяното от Запада ръководство в Афганистан и влизането на бунтовническите сили в Кабул преди съвсем два месеца, се стреми да построи връзки с другите страни, с цел да предотврати икономическа злополука.

Засега обаче талибани те отхвърлят да правят отстъпка по въпроса за връщането на девойките на учебно заведение. Това е основно искане на интернационалната общественост, откакто предишния месец новата власт реши, че учебните заведения над шести клас ще бъдат още веднъж отворени единствено за момчета.

Мутаки сподели, че държавното управление на талибани те работи деликатно, само че ръководи едвам няколко седмици и не може да се чака да направи промени, които интернационалната общественост не е направила в страната за 20 години.

Той повтори апела към Съединени американски щати да разблокират резервита на афганистанската централна банка от над 9 милиарда $, намиращи се в клона на Федералния запас в Ню Йорк. Добави обаче, че държавното управление има и лични доходи от налози, мита и селско стопанство.

По думите му талибани те имат цялостен надзор върху Афганистан и могат сами да се оправят със опасността от групировката " Ислямска страна ", поела отговорност за ред набези с жертви през последните седмици.

След неуспеха си в Афганистан НАТО би трябвало да беседва с талибани те единствено на езика на дипломацията, съобщи представителят на талибани те и заместник-министър на информацията и културата във краткотрайното държавно управление на страната Забиула Муджахид, представен от ТАСС. Последните 20 години демонстрираха, че нападенията против талибани те не работят, акцентира той в изказване пред локалната телевизия " Ариана нюз ".

В момента най-актуалният въпрос за талибани те и НАТО е битката с интернационалния тероризъм, добави Муджахид.

Страните от Г-20 разискват Афганистан през днешния ден

Лидерите на страните от Г-20 ще вземат участие през днешния ден в изключителна онлайн среща за Афганистан , съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Ще бъдат разисквани филантропичната рецесия и проблемите със сигурността в централноазиатската страна, както и методът към талибани те.

В последните години делът на интернационалната помощ съставлява  40% от брутния вътрешен артикул на Афганистан. През 2020 година вносът ( милиарда) е надвишил четири пъти износа (,7 милиарда). Физическото битие на афганистанците е невероятно без вноса, а той пък е неосъществим без външното финансиране. Ако страната реши да отстрани външнотърговския си недостиг би трябвало да ореже вноса с три четвърти, написа сп. “Форин полиси ”. Това обаче би означавало мраз и апетит.

Афганистан внася 70% от електрическата енергия, което му коства 280 милиона $ годишно. 760 милиона $ е платил Афганистан през 2018 година за импорт на брашно - тъй като няма даже задоволително мелници за зърно.

В същото време над 3 милиона афганистански деца страдат от недохранване. Към тях се прибавя и казусът с изхранването на 3,4 милиона вътрешни бежанци. Сушата е унищожила 40 на 100 от тазгодишната годишна продукция. 

Новите управляващи ще се изправят пред стотици хиляди безработни от досегашните сили за сигурност (официално по лист 350 000 души, с доста мним личен състав, убити и дезертирали). Според американската “Брукингс инститюшън ” без издръжка ще останат най-малко 150 000 някогашни бойци и служители на реда и фамилиите им.

Резервите на централната банка (,4 млрд.) могат да покрият вноса на страната за година и половина. Но управляващите в Кабул не разполагат с тях. Международният валутен фонд и Световната банка прекъснаха заплащанията за Афганистан за тази година (съответно 0 млн. и 0 млн.).  

Ако интернационалната финансова помощ не бъде възобновена, съгласно мнозина над страната надвисва заплаха от филантропична злополука, написа ДПА. Германската организация отбелязва и засилващите се опасения, че стопанската система и здравната система на Афганистан са на ръба на колапса.

Генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш акцентира през вчерашния ден, че светът би трябвало да предотврати срутва на стопанската система на Афганистан посредством незабавни финансови ограничения.

" Мисля, че интернационалната общественост работи прекомерно постепенно ", сподели той, представен от Асошиейтед прес.

Гутериш прикани талибани те да спазят обещанията си и да разрешат на дамите да работят и да получават обучение.

Осемдесет на 100 от афганистанската стопанска система е неофициална и дамите играят значима роля в нея. Без тях няма вяра стопанската система и общество да се възстановят, акцентира той.

В същото време  " афганистанците не могат да бъдат подлагани на групово наказване поради дейностите на талибани те ", добави генералният секретар на Организация на обединените нации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР