Талибаните искат жените да бъдат невидими в обществения живот, заяви

...
Талибаните искат жените да бъдат невидими в обществения живот, заяви
Коментари Харесай

ООН: Талибаните искат жените да бъдат невидими

Талибаните желаят дамите " да бъдат невидими " в публичния живот, съобщи през днешния ден специфичният докладчик на Организация на обединените нации за човешките права в Афганистан Ричард Бенет, представен от Франс прес и Асошиейтед прес.

След като взе властта в страната през август предходната година, ислямисткото придвижване наложи серия от ограничавания, доста от които целящи да накарат дамите да следват неговата строга версия на исляма. Жените като цяло са изключени от работа в държавния бранш, правото им на напредване е лимитирано, а достъпът до приблизително и висше обучение - неразрешен.

В началото на този месец висшият водач на талибаните издаде декрет, според който дамите би трябвало да покриват напълно лицето и тялото си на обществени места, за предпочитане с бурка.

" Всички тези ограничения " разказват модел на цялостна сегрегация на половете и целят да създадат дамите невидими в обществото ", сподели Бенет на конференция в Кабул в края на 11-дневно посещаване в Афганистан. Талибанските управляващи " не съумяха да признаят мащаба и тежестта на похищенията (срещу човешките права), доста от които - осъществени от тяхно име ", добави той.

Докато специфичният докладчик на Организация на обединените нации даваше конференцията, въоръжени талибани разпръсваха шествие на дами с апел междинните учебни заведения да одобряват още веднъж девойки.

В проявата се присъединили към 45 дами и девойки. " Пристигнаха обаче побеснели талибани и ни разпръснаха ", съобщи Муниса Мубариз, организаторка на проявата.

" Изразих сериозна угриженост за утежняването на положението на човешките права в страната ", сподели Бенет. Той прикани талибанското управление " неотложно да анулира политиките и указите, които засягат неподходящо дамите ".

Докладчикът на Организация на обединените нации изиска следствие на екстремистките бомбени набези, ориентирани против хазарейците и други малцинства. Тези офанзиви " стават все по-системни " и имат проведен темперамент, регистрира Бенет, съгласно който те носят белези на закононарушения против човечеството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР