Талибаните имат голямо желание за диалог с останалата част от

...
Талибаните имат голямо желание за диалог с останалата част от
Коментари Харесай

Китай: Талибаните имат голямо желание за диалог

Талибаните имат огромно предпочитание за разговор с останалата част от света и интернационалната общественост би трябвало да помогне на Афганистан да се развива, съобщи през днешния ден китайският външен министър Ван И, представен от Ройтерс.

Във видеообръщение към участниците в конференция в Иран Ван И сподели, че Пекин е подготвен да бъде хазаин на по-нататъшни диалози сред Афганистан и прилежащите му страни, в които да се разиска бъдещето на страната.

" Талибаните имат огромно предпочитание да проведат разговор със света... Китай ще бъде хазаин на третата среща " Съседите на Афганистан " в подобаващ за това миг ", сподели Ван.

На срещата сред Афганистан и негови съседи участваха външните министри на Пакистан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, а Китай и Русия участваха посредством видеовръзка. Разговорите, които имаха за цел установяването на дълготраен мир в Афганистан, се организираха след сходна конференция през септември, включваща прилежащите на Афганистан страни, на която хазаин беше Пакистан.

Китай, който не взел участие в бойни дейности в Афганистан, отстоява поддържането на мирни връзки с талибаните, откогато те се върнаха на власт в Афганистан, откакто през август силите на Съединени американски щати се изтеглиха от страната. Съединени американски щати и други западни страни търсят способи да поддържат връзка с талибаните и да обезпечат доставки на филантропични помощи в Афганистан, само че без да признават по този начин мечтаната от талибаните легитимност на тяхното ръководство.

Официални представители на Съединени американски щати и на талибаните разискаха този месец в Катар опцията за филантропично подкрепяне на Афганистан, само че Вашингтон сподели, че срещите по никакъв метод не са съдействали за признаването на талибаните.

Съединени американски щати и други западни страни не желаят да дават на талибаните средства, до момента в който те дадат гаранции, че ще зачитат човешките права и по-специално правата на дамите.

На днешната конференция в Иран иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан поддържа образуването на приобщаващо държавно управление в Афганистан и по този метод повтори формалната позиция на Техеран.

Иран, в който се изповядва шиитският ислям, от десетилетия е зложелател на талибаните, които са твърдолинейни сунити, само че през последните няколко години публични ирански представители намерено се срещаха с водачи на талибаните. През юли Техеран бе хазаин на среща сред тогавашното афганистанско държавно управление и почитан политически комитет на талибаните.

Иран към този момент разкритикува талибаните, които превзеха Афганистан през август, за това, че изключват етническите малцинства от своето ново държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР