Талибаните атакуваха офиси на американска хуманитарна организация в центъра на

...
Талибаните атакуваха офиси на американска хуманитарна организация в центъра на
Коментари Харесай

Талибаните атакуваха американска организация в Кабул

Талибаните нападнаха офиси на американска филантропична организация в центъра на столицата на Афганистан с кола бомба. Екстремистите настояват, че организацията предизвиква западните обичаи и тъждество сред мъжете и дамите, написа " Гардиън ".

Атаката е осъществена на фона на опитите на Вашингтон да подписа спокойно съглашение с талибаните. Нападението евентуално ще усили безпокойството на критици, които сигнализират, че не може да се чака от екстремистката организация да отбрани правата на дамите и други свободи, макар че могат да обещаят това на масата за договаряния.

Нападението е почнало със гибелен атентат на входа на централата на неправителствената организация Counterpart International в Афганистан, която е ситуирана в центъра на Кабул до седалището на основния прокурор. След това стрелци са проникнали вътре и са влезнали в битка със специфични елементи, която е траяла няколко часа.

Най-малко 80 души са евакуирани от постройката, разгласи представител на вътрешното министерство. Най-малко 15 души са ранени.

Организацията Counterpart International работи в Афганистан от 2005 година На уеб страницата си тя отбелязва, че работи с гражданското общество в страната, в това число поддържа правата на дамите и на младите афганистанци.

Представител на талибаните съобщи, че групата е атакувала организацията, тъй като организира " нездравословни западни действия " в Афганистан. Талибаните допълват, че една от стратегиите й е да се предизвиква намерено разбъркване на мъжете и дамите.

Преди да бъдат свалени от власт през 2001 година талибаните не разрешиха на дамите да учат и да работят, принудиха ги да носят бурка.

Шести кръг мирни договаряния сред Съединени американски щати и талибаните се организира в Катар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР