Талибаните арестуваха за кратко репортери, отразяващи днешната акция на афганистанки,

...
Талибаните арестуваха за кратко репортери, отразяващи днешната акция на афганистанки,
Коментари Харесай

Талибаните арестуваха журналисти, за да не знае светът за тайните екзекуции на бивши военни |

Талибаните арестуваха за малко кореспонденти, отразяващи днешната акция на афганистанки, които излязоха на протестно шествие в столицата Кабул против тайните изтезания, заяви Агенция Франс Прес.

Всички материали от митинга на задържаните публицисти бяха изтрити. Целта - репресиите над поддръжниците на предходната власт да останат секрети.

Според кореспондента на Агенция Франс Прес в Афганистан талибаните са се пробвали да блокират достъпа на публицисти до митинга, проведен против " мистериозните убийства на младежи и  изключително на някогашни бойци ". За малко са задържани кореспонденти, а техниката им е била иззета, с цел да бъдат изтрити фотосите и видеата от митинга.

Около 30 дами по обяд стачкуваха в афганистанската столица, скандирайки " правдивост ". Според тях талибаните правят секрети изтезания и репресират фамилиите на военните. Протестът е и против новата заповед на талибаните, съгласно която на дамите не е позволено да пътуват на дълги дистанции сами.

Протестът им беше разпилян от талибаните. В обществените мрежи се появиха видеа, на които се чуват изстрели, както и фрагменти на дами, носещи окървавени бурки.

طالبان برای متفرق کردن در تیراندازی هوایی کردند.
— Daud Qarizadah (@DaudQarizadah)
UPDATE: this woman has been wounded by during Taliban’s raid on women demonstration in today!
— Massoud Hossaini (@Massoud151)
Днешната акция идва на фона на множеството сигнали за конфискувано имущество на някогашните поддръжници на властта на президента Ашраф Гани и данните на Организация на обединените нации, Amnesty International и Human Rights Watch за над 100 убийства, осъществени без правосъден развой от средата на август насам. (Талибаните нахлуха в Кабул и поеха властта в страната на 15 август.)

От този миг, докато в Европейски Съюз се четат отчети, а забележителна част от мъжете поеха към Европа, в Афганистан единствената опозиция идва от дамите, които не съумяха да изоставен страната и са принудени да живеят съгласно нормите на най-консервативната форма на Шариата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР