Талантливият пианист Георги Черкин създаде нови оркестрации на брилянтни клавирни

...
Талантливият пианист Георги Черкин създаде нови оркестрации на брилянтни клавирни
Коментари Харесай

Георги Черкин с нови оркестрации на клавирни пиеси

Талантливият пианист Георги Черкин сътвори нови оркестрации на брилянтни клавирни пиеси, които ще показа премиерно с Оркестъра на Класик ФМ радио на концерта "Лятна серенада " в Европейския музикален фестивал. На 15 юни от 19.30 ч. в зала "България " Черкин ще бъде солист в програмата, която предлага на публиката да се потопи в атмосферата на лятното въодушевление. Прецизно подбраните пиеси са обединени от концепцията за настъпващия сезон - Юни (Баркарола) из "Годишните времена " от П. И. Чайковски, емблематичното Andante от 21-вия клавирен концерт на Моцарт, Лунната соната (І част) от Бетовен и Новелета 1 от Шуман. Повечето от тези произведения са написани в оригинал за соло пиано, само че на концерта Черкин ще ги извърши в свои транскрипции с оркестър. За първи път на събитието ще прозвучат новите аранжименти на виртуозните Вариации по тематика на Паганини от Йоханес Брамс, както и прелестната миниатюра на Дебюси "Лунна светлина ".
На пулта ще застане маестро Григор Паликаров - главен гост-диригент на Оркестъра на Класик ФМ. За начало на концерта той е избрал оркестрова творба, която заслужава интереса на ценителите - Първа симфония от Моцарт. Тя е написана през 1764 година от едвам 8-годишния талант. През този интервал детето знамение Волфганг Амадеус към този момент обикаля Европа като виртуозен пианист, само че прави и първите си стъпки на композитор.
През последните няколко години Георги Черкин се занимава интензивно с композиране на транскрипции. Произведенията му са признати възторжено от публиката в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. Концепцията на музиканта е да резервира изцяло клавирния оригинал и посредством прибавянето на оркестровите тембри да реализира по-богата звукова картина. Той подхожда с голямо почитание и почит към оригиналите и се стреми да пресъздаде симфоничния жанр на съответния композитор, като влага и своята самостоятелна трактовка. Пианистът черпи ентусиазъм за изкуството си, практикувайки забавни занимания - втурване с велосипед по планински скатове и фотоси с дрон на красиви места в България.
Концертът "Лятна серенада " е финален в програмата на Европейския музикален фестивал 2018. Форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година, а съорганизатор е Министерството на културата, напомня Ирена Данкова. Билетите за концерта се продават на касата на "Кантус фирмус " в зала "България " и онлайн на www.ticketsbg.com.


Георги Черкин Григор Паликаров

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР