Талантът на работещите в Столичната община да проектират инфраструктурата така,

...
Талантът на работещите в Столичната община да проектират инфраструктурата така,
Коментари Харесай

”Спаси София”: Недопустимо е велоалеите да се правят за сметка на тротоарите

Талантът на работещите в Столичната община да проектират инфраструктурата по този начин, че да има допустимо максимален брой спорове и всички участници в придвижването да са недоволни е впечатляващ.
Новата велоалея, която до края на месеца ще бъде издигната върху тесния тротоар тъкмо пред множеството лечебни заведения по бул. Пенчо Славейков, е превъзходен образец по какъв начин НЕ се прави.Това написаха във Facebook от гражданската организация " Спаси София ".

Създаването на конфликтни и рискови обстановки сред пешеходците и велосипедистите и свиване на тротоарите безспорно ще докара до конфликти и неодобрение. Същевременно булевардът разполага с сред 5 до 6 ленти разполагаем на колите, а споделеният сред пешеходците и велосипедистите тротоар е с ширина по-малка от 3 метра!?

Призоваваме Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova и Евгени Крусев Транспорт за София – в случай че нямате политическата воля да освободите място за велоалеите по пътното платно, просто не ги правете! Ясно е, че задачата е само постигане на обещаните в предизборната стратегия на кмета 200 км велоалеи, само че е неприемливо те да се вършат за сметка на тротоарите и да провокират повече проблеми в сравнение с вземат решение!

Поговорката " Животът е колело " важи с цялостна мощ за София: първите велоалеи, появили се в града преди десетина години не бяха повече от багра по тротоара, лавираща сред билборди, будки, спирки и колчета. След толкоз време поука не е взета, щом още ставаме очевидци на „ гения “ на ръководещите транспортната политика на София, проектиращи инфраструктурата на града ни по този начин, че всички участници в придвижването да са недоволни.

Оставаме и с чувството, че съзнателно се вършат сходни недоразумения единствено и единствено, с цел да се настрои обществото към избрана група или концепция, която в очите на уравляващите е „ прекомерно прогресивна за град като София “. Явно желаеме прекалено много, когато настояваме администрацията да се учи от грешките си. Правилното планиране, което взима поради интереса на всички страни и хармонизира техните потребности е изчезнало умеене из коридорите на Московска №33. И до момента в който това не се промени ще продължаваме да ставаме очевидци на планове с сериозни неточности и недомислици, ще продължаваме да се бутаме на свръхтесни тротоари с колела и ще се чудим дали изобщо в миналото градската среда на София ще стане годна за хората.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР