Талант, призвание и послание в документалния филм Когато свършат думите

...
Талант, призвание и послание в документалния филм Когато свършат думите
Коментари Харесай

БНТ 1 излъчва филм в памет на скулптора Величко Минеков

Талант, предопределение и обръщение в документалния филм " Когато свършат думите "

3 август 2022 година /сряда/

Днес (3 август) от 22:40 ч. по Българска национална телевизия 1 ще се излъчи документалния филм " Когато свършат думите " в памет на майстора с необятен живописен гений Величко Минеков.

Филмът " Когато свършат думите " води към среща с изкуството на скулптора Величко Минеков. В диалог за материята, духа и индивида, художникът разкрива ролята на скулптурата като метод и смисъл на живот. Минеков споделя мисли и истории с сътрудниците и приятелите си, споделя за откраднатите железни фигури, за изявите си по света и у нас. Негови произведения красят Център Кенеди във Вашингтон /бронзовата фигура " Марица " / и композицията " Хлябът " пред постройката на Международната организация на труда и обществените грижи на Организация на обединените нации в Женева. Впечатляващи са " Пиещата селянка " пред Софийската градска изложба, скулптурата на Владимир Димитров – Майстора на ул. " Шипка ", пред Съюза на художниците, " Орфей " в Борисовата градина, Лъвовете пред Съдебната палата и доста други.   

Величко Минеков е занаятчия с необятен живописен гений – от дребна пластика и портрет до внушителни фигури и композиции. Завършил е Националната художествена академия и е един от малцината създатели, имали шанса да учат по едно и също време при трима огромни създатели в актуалната българска статуя – Андрей Николов, Марко Марков и Любомир Далчев. Лично познавал и работил в ателиетата на Марсел Жинон, Хенри Мур, Задкин, Асен Пейков, Мацини. Творбите на Величко Минеков са показани в Националната художествена изложба, в Софийска градска художествена изложба, в други регионални галерии в България, както и в Русия, Швейцария, Съединени американски щати, Унгария, Германия, Австрия, Италия, Иран, Египет и други.

Режисьор на документалния филм " Когато свършат думите " е Росен Елезов, по сюжет на Емилия Савчева и оператор Владимир Венков.

Гледайте " Когато свършат думите " на 3 август (сряда) от 22:40 ч. по Българска национална телевизия 1
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР