Тактически съюз между Европа и Китай е възможен, Китай дава

...
Тактически съюз между Европа и Китай е възможен, Китай дава
Коментари Харесай

Георги Чанков: Тактически съюз между Европа и Китай е възможен

Тактически съюз сред Европа и Китай е вероятен, Китай дава доброжелателни сигнали за това, разяснява в предаването " Събота 150 "  доц. Георги Чанков, учител в катедра " Международни връзки " в Университета за национално и международно стопанство. Стратегията на Пекин за идващите може би 100 години е въплътена в плана „ Един пояс – веднъж “ и на богатата западна част на Европа с този си план Китай се пробва да подскаже, че дълготрайно пътят е един и той води на изток, добави той.

" Ако задачата на Китай е да стигне елементарно, бързо, несъмнено до богатите си пазари в Западна Европа, то тъкмо сега политиката на Съединените щати дава някаква спомагателна опция да се договорят тактически съюзи за улеснение търговията на Китай с Европейския съюз като опция ", счита Георги Чанков.

Разграничавайки обособените силови центрове в Европейския съюз, Чанков уточни, че Европейската комисия, на която властта в никакъв случай не й доближава, се тормози, че няма да може да управлява този развой на съдействие, а поради комерсиалните й пълномощия счита, че й се поставя да ръководи всички тези договаряния и да подписва контракти:

" Разбира се, Европейската комисия би трябвало да си даде сметка, че става въпрос за освен това от елементарна търговия. Има прекалено много политически съставки тук. От друга страна има страни-членки на Европейския съюз, които от засилено съдействие с Китай няма да завоюват осезаемо, или са под непознато въздействие. В смисъл: на тях им се подсказва, че не трябва да се престарават в това отношение. "

Към страните от формата „ 16+1 “, които към момента не са част от Европейски Съюз, той демонстрира ревнивост, сходна на опита на беззъбо куче да стиска дръглив кокал, само че и не го отстъпи на другите кучета, сподели още Георги Чанков:

" Но Европейският съюз в настоящето положение, обхванат от няколко рецесии, не е в положение да предложи нито на страните отвън състава си от региона, нито пък дори на страните-членки кой знае какъв брой огромни вероятности за развиване. Страните-членки на Европейския съюз от Източна Европа - за тях към този момент се счита, че те са натрупали задоволително опит, получили са задоволително финансова и друга помощ и следва сами да се оправят със свободната конкуренция вътре в Съюза. Те не са съгласни. Те търсят спомагателни източници за развиване, спомагателни вероятности. Китай е в положение да предложи всичко това. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР