Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново. Предупреждение за

...
Таксите по основни банкови операции ще поскъпнат отново. Предупреждение за
Коментари Харесай

Таксите за банкови операции отново ще поскъпнат

 Таксите по съществени банкови интервенции ще нарастнат още веднъж. Предупреждение за това може да се види на интернет страниците на част от банките, а новите по-високи цени идват в навечерието на влизането в действие на европейска инструкция, съгласно която трансграничните преводите в евро поевтиняват от 15 декември.

Десислава Николова от портала " Моите пари " изясни, че новият правилник планува таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги за презгранични преводи, да бъдат равни на таксите, начислявани от този снабдител при национални заплащания:

" Това значи, че таксата за презграничен превод в страна членка от Европейския съюз, след влизането в действие на тази инструкция, не би трябвало да надвишава 3-5 лева Всъщност, тъй като това е размерът на таксата сега за локален превод, подреден през системата на БИСЕРА ", добави Николова.

Тя означи, че още в оценката на влияние, направена за новия европейски правилник, е посочено, че съществува риск банките да създадат опит да компенсират част от загубите си, като усилят размера на таксите за национални интервенции или такси за обслужване на сметки.

Поскъпването може да бъде обезщетено с интернет банкиране

Според финансовия анализатор повишението на таксите е предстоящ развой и не трябва да става мотив за нервност, като част от тях може да бъдат избегнати от клиентите посредством потреблението на интернет банкиране.

" Всъщност се усилва размерът на таксата за обслужване на разплащателна сметка - месечната такса за обслужване на разплащателна сметка, както и касовите интервенции в клоновата мрежа на банките. От една страна това са най-масовите интервенции, които се правят в банките. Таксата за поддръжка на сметка не може да избегнем - нейният размер си го заплащаме за това, че употребяваме сметката ", сподели анализаторът, само че добави:

" Докато част от касовите интервенции - примерно за изтегляне, внасяне на суми, могат да бъдат избегнати с интернет банкиране за междубанкови, вътрешнобанкови преводи. Така че, от позиция на това има опция ".

Увеличенията на банковите такси е един от инструментите за стимулиране различните канали за банкиране, каквото е интернет банкирането, напомни Десислава Николова пред БНР.

12 лева повече годишно за обслужване на разплащателна сметка

Алтернативите на банковото обслужване към този момент съставляват много сериозна конкуренция и клиентите, които употребяват тези платформи непрекъснато се усилват, което " в някаква степен стопира банките да усилват още повече таксите ".

" В интерес на истината, аз чаках нарастването, което те подхващат да бъде много по-сериозно ", означи Десислава Николова. Тя пресметна, че приблизително с 12 лв. годишно ще се увеличи таксата за обслужване на разплащателна сметка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР