Таксите на около една трета от децата, които ходят на

...
Таксите на около една трета от децата, които ходят на
Коментари Харесай

Държавата може да поеме таксите на 1/3 от децата в забавачките

Таксите на към една трета от децата, които вървят на детска градина, може да бъдат поети от страната. Става въпрос за деца от обществено слаби фамилии, а задачата е те да вървят на градина, с цел да не изостават или да не отпадат след това от учебно заведение.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева в петък. Ден по-рано беше обявено, че ръководещата коалиция сред ГЕРБ и " Обединените патриоти " е решила страната да поеме таксите за градина на децата на 4, 5 и 6 години от " ниските обществени пластове и маргинални групи ", които наложително да би трябвало да вървят на градина.

По груби сметки от държавния бюджет за покриване на таксите ще бъдат заделени 10 млн. лв.. Допълнително ще се разчита на 22 млн. лв. (за период от 2.5 години) от еврофондовете, изясни Сачева. Те са по план на просветителното министерство, който цели повече деца да бъдат обхванати от предучилищното обучение. Аргументът е, че децата, чиито майчин език не е български, научават по-добре формалния език в страната, в случай че вървят на градина. Това понижава риска от последващото им отпадане от учебно заведение.

По предварителна информация с обществени средства ще се поемат таксите на деца от фамилии, в които приходът на човек е под линията на бедността - 363 лв. от 1 януари 2020 година

Според Сачева това е тип обществено подкрепяне и не е дискриминация по отношение на фамилиите с по-високи приходи. " Социалното подкрепяне в България дискриминационна политика ли е или е приобщаваща политика? Кое му е дискриминационното в тази ситуация? ", разяснява зам.-министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР