Таксин: Присъдата на бившия тайландски премиер е намалена на една година

...
Кралят на Тайланд намали присъдата от осем години затвор на
Коментари Харесай

Кралят на Тайланд намали присъдата от осем години затвор на бившия премиер Таксин Шинаватра на една година.

Г-н Таксин, който се завърна у дома миналия месец след 15 години самоналожено изгнание, беше незабавно изпратен в затвора.

След това той беше преместен в луксозното крило на държавна болница, след като се оплака от сърдечни проблеми.

Г-н Таксин винаги е казвал, че неизпълнените присъди по обвинения в корупция и злоупотреба с власт са политически мотивирани.

Свален от власт чрез военен преврат през 2006 г., г-н Таксин, една от най-влиятелните и поляризирани личности в Тайланд, напусна страната две години по-късно, за да избегне присъда затвор.

Завръщането му на 22 август се смяташе за част от по-широка политическа сделка. И това беше едно, което имаше за цел да събере неговата популярна партия Pheu Thai заедно с нейните някогашни противници в компромисно правителство.

И го направи. Часове след пристигането му ново коалиционно правителство, водено от Pheu Thai, избра своя кандидат Срета Тависин за нов премиер. Коалицията включва бивши военни съперници на г-н Таксин, които свалиха партията му през 2014 г. с преврат.

Кой е Таксин Шинаватра? Връщането на Таксин подпечатва голяма тайландска политическа сделка

Г-н Таксин явно се надяваше на снизхождение като част от тази сделка и крал Ваджиралонгкорн отговори бързо на молбата му за помилване, намалявайки осемте му година присъда само на една. Г-н Таксин вероятно ще остане в болница.

В отговор на молбата му за кралско помилване, кралският вестник в петък отбеляза неговата възраст и "болест". В него се добавя, че г-н Таксин "е направил добро за страната и хората и е лоялен към монархията".

Въпреки това г-н Таксин сигурно се е надявал присъдата му да бъде отменена, а не просто намалена.

Продължаващото му лишаване от свобода ще ограничи способността му да влияе върху партията си, тъй като тя се бори да управлява тромава коалиция, в която държи само около половината от парламентарните места. Той също така е изправен пред енергична опозиция от страна на младата партия „Движи се напред“, която засенчи Pheu Thai и излезе на първо място на последните общи избори.

Но Move Forward не успя да състави правителство, дори след като се съгласи на коалиция с Pheu Thai. Заедно двете партии не успяха да получат одобрението на 250-членния неизбран сенат, който има право да се присъедини към 500-те избрани депутати в гласуването за тайландския премиер.

Като се завърна и прие присъдата си, г-н Таксин вече уреди горчивото съперничество с консервативните роялисти, което тегне над Тайланд през последните 20 години. Но с цената на това да бъдеш много омаловажена политическа фигура.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР