Таксиметровият сектор прави пореден опит да премести отговорността за увеличението

...
Таксиметровият сектор прави пореден опит да премести отговорността за увеличението
Коментари Харесай

Таксиметрови организации пак искат от държавата да им вдигне цените

Таксиметровият бранш прави следващ опит да реалокира отговорността за нарастването към управляващите

© Надежда Чипева Една от организациите в таксиметровия бранш желае страната да вдигне законово минималната начална цена. Претенцията е тя де е три пъти цената за километър, което за София значи от 50 стотинки в този момент да скочи на 2.40 лева За следващ път сдружения от бранша желаят страната да вдигне прагове, вместо самите компании да се конкурират през цени и да ги трансформират самостоятелно, каквато е пазарната логичност.

В момента в София да вземем за пример общината дефинира минимални цени, които за 2019 година са надлежно 77 ст. дневна и 88 ст. нощна цена. Таксиметровите водачи обаче считат, че цените би трябвало да бъдат разнообразни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От " Съюз Такси " настояха и за това колите да могат да се движат в бус лентите, когато са с клиент. От организацията показват, че в нея влизат " съвсем всички " от сектора в столицата. За по-високи цени настояха и от Националния таксиметров профсъюз.

Засега водачи възнамеряват митинги, само че са в подготвеност за разполагане на палатков лагер пред Народното събрание, в случай че не бъдат чути.

От Министерството на превоза оповестиха пред " Капитал ", че по тематиката предстоят срещи на равнище " работни групи ", като датите за тях ще бъдат конкретизирани в допълнение.

Пореден опит

Представители на бранша възобновяват настояванията си на всеки няколко години. Какъв е мотивът за това тъкмо в този момент не е ясно, само че най-вероятно недоволството им е " въодушевено " от идния митинг на превозвачите, които ще изразят несъгласието си от обсега и цените на тол-системата на 13 януари-понеделник.

" Повече от 8 години приходите на таксиметровите водачи са стационарни. Това не е заслужено. Доходите стоят на едно равнище, а разноските се покачват ", сподели Райна Димитрова, ръководител на УС Националния таксиметров профсъюз пред Българска национална телевизия.

" В София да вземем за пример, първичната такса би била към 2.40 лева, което е преференциално и за двете страни ", съобщи Димитрова. " Когато има такава рамка, никой няма да бяга от късите курсове ", разяснява Кирил Ризов от " Съюз Такси ".

От сектора обявиха, че повишаването на услугите няма да е фрапантно и пресметнаха, че курс от 6 лева при новите цени ще нарастне най-вече до 7.5 лв.. А в действителност това е скок от 25%.

Едно от обясненията за какво такситата желаят страна или община, а не те да трансформират цени, е че по този начин не са уязвими на санкции за картел при синхронно нарастване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР