Таксиметровите шофьори в столицата с облекчен данък за следващата година.

...
Таксиметровите шофьори в столицата с облекчен данък за следващата година.
Коментари Харесай

Протест на таксиметровите шофьори, искат по-високи тарифи

Таксиметровите водачи в столицата с омекотен налог за идната година. Решението беше утвърдено единомислещо на транспортната комисия в общинския съвет. Данъкът ще е 850 лв., като 300 ще заплащат превозвачите, а останалите 550 ще бъдат поети от страната.

За да влезе в действие предлагането обаче, то би трябвало да бъде утвърдено и от общинския съвет, а дали ще стане факт, зависи от Министерството на финансите и идващия държавен бюджет. Обсъжданията бяха съпроводени с митинг.

Докато съветниците обсъждаха и гласоподаваха, таксиметровите водачи недоволстваха.

" С нищо друго не ни подкрепиха за този финансов удар с горивата и с инфлацията, най-малко да ни понижат малко налога ", съобщи Стойо Стоев, ръководител на съюз " Такси ".

Около час по-късно транспортната комисия реши - данъкът ще бъде омекотен.

" За поредна година всички таксиметрови водачи ще заплащат по 300 лв., а общината на база решения в държавния бюджет за 2023 ще получава обезщетения от останалите 550 лв., както беше и през предходната година. Това са част от антикризисните ограничения. Тъй като ковидът завърши, не напълно, само че ни връхлетяха други рецесии ", добави Калоян Паргов, общински консултант от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет.

" Общината не приема минимума на налога. Тя търси минимума от водачите и си взима разликата от държавния бюджет, т.е. товари всеки един български жител ", добави Красимир Цветков, Национален таксиметров профсъюз.

" Тази помощ, която предоставяме в действителност са едно подпомагане от страна на столична община за по-нисък налог, защото общината ще бъде обезщетена от държавния бюджет, тъй че по никакъв метод няма да се изгубят средства за градския превоз ", сподели още Зафир Зарков, общински консултант от ГЕРБ в СОС.

На фона на облекчения налог, следва да забележим дали ще има и смяна в цените. Към момента дневната цена е малко над 1 лв. за километър пробег, а от сектора упорстват за нарастване от към 20 стотинки. Общинските съветници работят върху методика за минималния и оптималния предел на цената на транспортите.

Тя ще бъде избрана съгласно годишната инфлация за интервала, цените на горивата и други съставни елементи, които вземат участие във образуването на транспортната цена.

Снимки: Калин Дацов



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР