Таксиметровите шофьори също получават отстъпки с втория пакет антикризисни мерки,

...
Таксиметровите шофьори също получават отстъпки с втория пакет антикризисни мерки,
Коментари Харесай

Кабинетът парира протести на такситата с опрощаване на такси

Таксиметровите водачи също получават отстъпки с втория пакет антикризисни ограничения, оповестени в понеделник от ръководещата коалиция.

За времето от 1 юли 2020 година до 31 декември 2021 година от тях няма да се желае да заплащат дължимата към общините такса за позволение за таксиметров транспорт на пасажери. Освен това за същия интервал таксиметровите водачи ще бъдат освободени от такса за холограмен стикер, за светлоотразителни идентификационни номера за всяко превозно средство, както и за издаване на дубликати на позволения за таксиметров транспорт.

Мярката е по предложение на министъра на превоза Росен Желязков, както обясни министър председателят Бойко Борисов, тъй като този отрасъл също доста е потърпевш от ковид и рестриктивните мерки на изключителното състояние.

На фона на избраните нови стопански ограничения в размер на 431 млн. лева, помощта за таксиметровите водачи не е огромна сума  - 5-6 млн. лева годишно. Общинските бюджети, в които няма да постъпят тези доходи, ще бъдат обезщетени от държавния бюджет, разгласи в понеделник Борисов. Реверансът към таксиметровите водачи елементарно може да се изясни с опасенията от евентуални техни митинги и блокиране на улици в градовете.

Фирмите за т.нар " инцидентни транспорти " в туризма, които вършиха протести  по-рано тази година,  също получават подарък - понижен Данък добавена стойност за транспортната услуга. Данъкът пада от 20 на 9%, както е за нощувките в хотелите и храната в заведенията за хранене.

Ресторантьоритe, които за ръководещите са най-пострадалият от COVID-пандемията сектор у нас, получават поредна отстъпка - Данък добавена стойност пада от 20 на 10% за виното и бирата. Същата понижена ставка ще се ползва и  Данък добавена стойност ще се въведе  и за услугите на туроператорите и туристическите организации, които недоволстваха, че остават единствените в туризма  без преференциално облагане. 

Управляващите ще бързат да създадат поправката в Закона за Данък добавена стойност по изпитания вече експресен метод - в преходните и заключителните разпореждания на някой от законите, които предстоят да се гласоподават на второ четене тези дни в Народното събрание. Намеренията са новият Данък добавена стойност да е в действие от 1 август. Не бяха обявени планове какъв брой ще коства на бюджета това понижение на приходите от данъка.

Както стана ясно, най-големият къс от допълнителния запас от 431 млн. лева. за потърпевшата от ковид стопанска система, се дава за пътни проекти. Министерство на регионалното развитие, и по-точно Агенция Пътна инфраструктура, ще получат поредна финансова инжекция - 355 млн. лева от държавния бюджет за създаване на сектори от автомагистралите " Струма ", " Европа ", " Хемус ", Южната дъга, Ботевград-Мездра. В прессъобщението на Министерски съвет за новите антикризини ограничения няма и дума за този спомагателен трансфер към Министерство на регионалното развитие. Не излиза наяве за какво се постанова да бъде изработен той, в случай, че АПИ и държавното сдружение " Автомагистрали " получиха към този момент над 2 милиарда лв. за " Хемус ", а другите две автомагистрали се строят с европейски средства.

" Гювеч от доста ограничения без особена връзка, общият знаменател е разпределяне на всички по нещо " - по този начин някогашният вицепремиер министър на стопанската система от държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" Николай Василев разяснява новата порция социални и стопански ограничения на ръководещите. Според него единствената добра вест е, че държавното управление няма да тегли нов дълг.

Според някогашния зам.-финансов министър и народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев в икономическата част ръководещите оферират безсмислени  мерки, които няма да стимулират бизнеса, а някои са чисто лобистки. 
Субсидиране на чартърни полети за 400 000 туристи? До момента има всичко на всичко 300 чартърни полета с към 30 000 туристи. Не мисля, че тази мярка има време и късмет да проработи, написа във фейсбук профила си Кадиев. Той се съмнява, и че пониженото 9% Данък добавена стойност за туроператорите при този срив на туристическите пътувания, ще е поддръжка за тях. А за големия спомагателен трансфер за автомагистрали коментарът му е: Това е мярка за пълнене на чекмеджета.

Според Кадиев по-разумни и ефикасни ограничения, които няма да костват доста пари, само че ще оставят средства в бизнеса са удължаването на мораториума на корпоративните банкови заеми, временно премахване на предплатените вноски по корпоративния данък, удължение на периодите за внасяне на Данък добавена стойност и за заплащането на общинските налози, краткотрайно унищожаване на налог облага и въвеждане на изискуем корпоративен налог единствено при разпределение на дивиденти.

Въпреки обещанието за понижение на Данък добавена стойност туроператорите и туристическите организации през днешния ден се готвят за протест. Те не са впечатлени и от другите две обявени в понеделник мерки за избавяне на туризма  - отпуснатите 55 млн. лева за субсидиране на чартърните полети и 8 млн. лева за ваканционни ваучери за медици и служители на реда. " На процедура това са остарели ограничения, обещани преди месеци, които доста закъсняха ", разясниха от Българската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници.

Вчера те се срещнаха с министъра на туризма Марияна Николова, с цел да изложат своите претенции. Като незабавна помощ туроператорите упорстват за достъп до грантови схеми или най-малко безлихвени заеми.  До момента на тях им се оферират само заемите посредством ББР, които са с 8-10% рента. “Основният ни проблем сега е, че компаниите нямат ликвидност, а епизодичните резервации за България не може да спасят сектора ", споделя Даниела Стоева, ръководител на БАТТА. Друга поддръжка, за която асоциацията упорства, е да се разреши на туроператори, чиито лицензи изтичат, да замразят краткотрайно активност, без да се постанова след това да заплащат отначало 5000 лева за тяхното възобновяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР