Таксиметровите шофьори: Искаме да сме спокойни и чисти Возиш жрица

...
Таксиметровите шофьори: Искаме да сме спокойни и чисти Возиш жрица
Коментари Харесай

Такситата заплашват да станат нелегални


Таксиметровите водачи: Искаме да сме спокойни и чисти Возиш жрица в таксито - ставаш сводник

Таксиметровите водачи ще махнат стикерите от колите си и ще стартират да возят незаконно, в случай че настояванията им към държавното управление и министерството на превоза не бъдат чути. Браншови организации от цялата страна през вчерашния ден се събраха в Пловдив и сложиха ултиматум към властта. Те настояха в период до 10 юни да бъдат поканени на среща от министъра на превоза Ивайло Московски, с цел да обсъдят с него клаузите от закона за транспортите, които пречат на работата им.

Ако гласът им остане нечут, ще последват стачки, а след тях - незаконна работа, заплашиха таксиметровите босове. Според тях стигне ли се до подобен вид, цените ще останат същите, само че клиентите няма да имат никаква сигурност. Без да заплащат налози, лицензи, застраховки и да минават надзор, водачите могат да вършат каквото си желаят и няма кой да ги спре, безапелационен бе Ивайло Джанати от Синдикален съюз „ Сила” - София.

Един от най-наболелите проблеми за тях е представянето на удостоверение за съдимост, поради което доста водачи с дребни прегрешения ще би трябвало да се откажат от специалността. „ Ние не желаеме да ви возят нарушители. Нека има надзор и хората с осъществени тежки закононарушения да не сядат зад кормилото. Но не може някой, който не си е платил издръжката на детето или е блъснал два шамара на комшията, да бъде лишаван от правото да работи”, разяснява Снежана Никова от националната асоциация на таксиметровите водачи. Част от сътрудниците допълниха, че могат да желаят от пасажерите да демонстрират удостоверение за съдимост, с цел да се усещат и те сигурни.

Големите налози и условия карат таксиметровите водачи да возят на дъмпингови цени, които не покриват даже разноските им. За да са на нулата, пловдивските таксиджии би трябвало да работят на 1.02 лв. за километър пробег. Ако желаят да имат и някаква облага, близка до минималната заплата, то цената ще е към 1.20 до 1.30 лв.. В същото време минималната цена на услугата, избрана от Общински съвет в Пловдив, е 65 стотинки. В края на предходната година и началото на тази имаше неколкократно повишаване, подхванато от множеството компании в града, и междинната цена стигна 85 стотинки./marica.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР