Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса на услугата,

...
Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса на услугата,
Коментари Харесай

Таксиметраджиите искат 3 пъти по-висока първоначална такса

Таксиметровите превозвачи желаят трикратно нарастване на първичната такса на услугата, оповестиха представителите на   Национален таксиметров профсъюз (НТС), Национален съюз на превозвачите (НСП), Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП) и Съюз „ Такси “. Исканото нарастване е заложено в смяна на Наредба 34 и към този момент е импортирано в Министерство на превоза, от където се чака отговор в период от седем дни.

Според представителя на Националния таксиметров профсъюз Красимир Цветков изследване измежду потребителите 70 на от недоволствата на жителите са поради отвод на водача да извърши къс курс. По думите му късите курсове, които прави един транспортьор дневно в другите времеви диапазони, са сред 25 и 50 на 100. Цветков разясни, че с повишение на първичната такса казусът ще изчезне, тъй като цената даже на най-кратките курсове ще се увеличи. 

Очаква се до към месец да стане ясно с какъв брой ще скочат цените на таксиметровите услуги. Ако измененията станат факт  и таксата се усили трикратно, в София тя  ще скочи от приблизително 77 ст.  на 2.31 лева Което значи, че крайната цена на курс ще нарастне с към 1,16 лева.  В столицата се движат 6040 таксита, регистрирани в общината.

„ В момента цената от 0,77 ст. Честно казано, тя е извънредно ниска. Един автобусен билет коства 1,60 лева Категорични сме, че би трябвало да има нарастване. Мисля, че ще се стигне до консенсус какъв брой би трябвало да бъде то. Приемлив за тях, несъмнено и за хората, които се возят ”, съобщи заместник-министърът на превоза Ангел Попов.

На противоположното мнение са в Столичния общински съвет. Чрез промени в наредбата там ще бъде взето окончателното решение какви да бъдат минималните и оптималните цени за транспорт. „ Увеличението на цените би трябвало да бъде обвързано наложително с повишение на качеството на услугата. Няма по какъв начин с 15-годишен автомобил да искаш лев на километър ”, разяснява шефът на транспортната комисия в СОС  Карлос Контрера.

„ Финансовото положение на таксиметровия отрасъл след 13 март е повече от плачевно “, разяснява шефът на " Радио Сухопътни войски такси " Емир Игнатов по БНР. „ Единственото, което таксиметровите водачи получиха като бонус поради въведеното изключително състояние, е едно гратис „ картонче “ (б.а. - разрешителното за таксиметрова активност, издавано от общините), което някои го вадят единствено един път в годината, а други – два пъти годишно. Така че това е единственото облекчение съответно за водачите. А другояче самите таксиметрови компании направиха разнообразни отстъпки за своите водачи, само че – дублирам – страната не направи нищо за тях – и те точно по тази причина са недоволни! А разноските на таксиметровите водачи са големи – над 1050 лева средномесечно, като се стартира от лизинговите вноски за автомобила, каско и гражданска отговорност и се стигне до таксата за ЦДП и осигуровките. Таксиметровият лидер би трябвало да има постоянна работа, за може да изплаща тези вноски и да му остава някакъв порядъчен приход за фамилията. Затова и непрекъснато чета във Facebook доста нелицеприятни мнения, които вършат таксиметровите водачи за своето неприятно състояние “,  заяви още Игнатов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР