Таксиметровите асоциации и синдикати предлагат минималните и максимални тарифи в

...
Таксиметровите асоциации и синдикати предлагат минималните и максимални тарифи в
Коментари Харесай

Софийските таксита искат 20% по-високи тарифи

Таксиметровите асоциации и синдикати оферират минималните и оптимални цени в София да бъдат обновени с най-малко 20%. Причината, съгласно тях, общата инфлация и повишаването на горивата. Това излиза наяве от импортирано писмо от „ Съюз Такси “ до Столичния общински съвет, което бе разисквано на съвещание на Транспортната комисия.

Таксиметровите компании желаят и дължимият налог за транспорт на пасажери през 2023 година още веднъж да е единствено 300 лева, а разликата да бъде поета от държавния бюджет, както се случи в предходните две пандемични години.

Припомняме, че предходната година таксиметровите услуги в София нарастнаха с към 33%. Новите цени влязоха в действие от 1 януари 2022 година

Председателят на „ Съюз Такси “ Кирил Ризов уточни, че браншът тази година се намира в доста комплицирана обстановка – даже по-сложна от предходната година. Причината е ценовият потрес при горивата. Повечето таксиметрови коли са оборудвани с метанови уредби, а горивото скочи до малко над 7 лева за кг.

Тръгваме към замяна с пропан-бутан, само че всички сервизи са задръстени със поръчки до края на годината. Според нас действителното увеличени би трябвало да е с 45%, само че 20% ще са по-поносими за клиентите “, разяснява Ризов.

Ако настояването на сектора бъде признато, то минималната дневна цена ще скочи от 1.05 лева./км на съвсем 1.40 лева./км, а оптималната – от 1.78 лева на 2.14 лева./км. По отношение на нощните цени, минималната би достигнала 1.21 лева от 1.45 лева./км, а оптималната – от 2.19 лева на съвсем 2.63 лева./км.

Браншът упорства да получи отстъпка и във връзка с дължимия налог за транспорт на пасажери за 2023 година Според Ризов, той би трябвало да резервира минимума си от 300 лева Съгласно Закона за локалните налози и такси налогът е сред 300 и 1000 лева Конкретният размер се дефинира всяка година от общинските препоръки до 31 октомври.

Според ръководителя на „ Съюз Такси “ разликата може да се покрие още веднъж от републиканския бюджет. Нещо повече – Ризов разяснява, че е получил уверението на служебния транспортен министър Христо Алексиев и шефа на ИААА Бойко Рановски, които са поели ангажимент да изпратят писмо до Министерство на финансите, тъй че дотирането да се включи в Закона за държавния бюджет за 2023 година

Тази година не се разграничава с нищо от предходната, когато намалихте налога. В началото на годината пандемията още не бе отшумяла, натрупаха се и други рецесии с войната, инфлацията “, уточни Ризов.

Таксиметровите упорстват и за приемането на Методика, която да дефинира минималните и оптимални цени за таксиметров транспорт на пасажери. Тя, съгласно сектора, би трябвало да включва три фактора – повишаването на различното екологично гориво, инфлацията, както и % на изменение на минималната работна заплата.

Председателят на Транспортната комисия Карлос Контрера насочи настояването на таксиметровите към зам.-кмета по превоз и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов за правенето на отчет. Промените би трябвало да бъдат разисквани преди 31 октомври.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР