Таксиметрови шофьори протестират пред Столична община с искане увеличение с

...
Таксиметрови шофьори протестират пред Столична община с искане увеличение с
Коментари Харесай

Столични таксиметрови шофьори искат 20% увеличение на тарифите

Таксиметрови водачи стачкуват пред Столична община с искане нарастване с 20% на цените, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Виктор Кръстев, ръководител на Профсъюза на свободните таксита, е таксиметров водач от 1999 година. Пред БГНЕС той сподели, че настояванията на таксиметровите водачи са обикновени – да се покачат цените. " От общината централно минималната и оптималната цена и да бъдат съобразени с актуалната обстановка в страната – огромната инфлация, покачването на цените и най-много огромната цена на метана ", съобщи експертът.

Председателят на Профсъюза на свободните таксита изясни, че цената на метана се отразява на огромна част от таксиметровите водачи, които карат на заводски метан, който не може да бъде сменен с друго гориво сега, даже и да желаят.

Таксиметровите водачи упорстват за 20% нарастване на цените, което съгласно Виктор Кръстев даже не е действително искане, тъй като действителното би следвало да бъде нарастване с 40 – 50%. " Но ние се съобразяваме и с опциите на нашите клиенти ", сподели той. По думите му, в случай че вдигнат толкоз доста цените, ще отхвърлен огромна част от клиентите.

" Има и други две точки, само че по тях има консенсус в Общинския съвет – това за различния налог да бъде законовия най-малко от 300 лв. и другото е за методологията за образуването на цените. Но в тази ситуация спънката идва от ГЕРБ и " Да, България " във връзка с повдигането на цените с 20% ", заключи таксиметровият водач.

Искаме да предложим по-добра услуга, само че - за жалост, се сблъскваме със закона, който ясно и тъкмо регламентира кой може да упражнява тази специалност. Затова продължаваме разговора с сектора.

Това сподели зам.-председателят на Комисията по превоз към Столичната община Зафир Зарков във връзка митинга на таксиметровите водачи в столицата.
Зафир Зарков
На процедура методиката за регламентиране на оптимални и минимални цени за транспорт на пасажери е трансферирана от законодателя към общините в България. Поради тази причина още предходната година започнахме да работим с представители на сектора и на общината за изработването на явен механизъм, който ясно да демонстрира какъв е съответният размер на нарастване или на понижение на цената на таксиметровата услуга, която да обгръща няколко по-конкретни индикатора, обвързвана с цена на горива, инфлация, и други До гласоподаване на подобен отчет би трябвало да се стигне в границите на тази седмица, тъй като съгласно закона 30 октомври е последният вероятен период за корекции на цените на транспорта, без значение нагоре или надолу.

Затова продължаваме дейната връзка за това дали ще има болшинство дали ще се покачат цените, или няма да има този политически консенсус.

Градският превоз бе пред колапс. И в случай че не беше държавната помощ предходната година, можеше изрично да кажем, че нямаше да работи в този размер, в който работи сега. Така че сме наясно с ролята и смисъла на подпомагането на избрани сектори, само че дано ясно да кажем, че тази помощ, която Столична община дава, е за по-нисък налог, защото общината пък ще бъде обезщетена от държавния бюджет. Това значи, че по никакъв метод няма да се изгубят средства от бюджета на общината при подпомагането, безапелационен бе Зарков.

БГНЕС напомня, че причина за митинга е определянето на размера на различния налог, на минималните и оптималните цени за 2023 година, както и одобряването на методиката за установяване на граничните цени за таксиметрови водачи.

На 16 септември таксиметровият отрасъл в София внесе в Столичния общински съвет искане налога за транспорт на пасажери от таксиметрови водачи да е в размер на 300 лв., а страната да компенсира общините до признатия от тях размер на налога.

На 20 октомври общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков и Христиан Петров, дружно с ръководителя на Комисията по превоз Карлос Контрера от „ Патриоти за София “, внесоха отчет, предусещащ за 2023 година данъкът да е в размер на 850 лева, като единствено 300 лева да се заплащат от превозвачите, а разликата да бъде поета от държавния бюджет, посредством компенсиране в бюджета на Столичната община./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР