["Такси Максим"] Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) нареди спиране

...
["Такси Максим"] Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) нареди спиране
Коментари Харесай

КЗК спря и глоби "Такси Максим"

[ "Такси Максим "] Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подреди прекъсване на активността на компанията за споделени пътувания " Такси Максим " и санкции сдружението. Фирмата е съветският еквивалент на американската Uber, която също беше спряна в България през 2015 година, след едвам година в страната. Спирането на " Такси Максим " идва след пет години работа в България, съгласно уеб страницата на компанията.

Освен решението за прекъсване на активността, Комисия за защита на конкуренцията наложи и санкция на " Такси Максим " - 3520 лева, или 8% от приходите на компанията за 2018 година Сумата на приходите за предходната година, 44 хиляди лева, обаче наподобява нереалистично ниска и разкрива един от проблемите, за които става дума и в решението на Комисия за защита на конкуренцията – неналичието на отчетност във компанията и измежду водачите, които транспортират пасажери посредством приложението, без да имат таксиметрови апарати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Таксиметровите водачи проведоха митинг против " Такси Максим " през март, няколко дни откакто Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на сдружението

Фотограф: Цветелина Белутова

Такси или не тъкмо

Въпреки че се брандира като такси, което е видно и от името " Такси Максим ", компанията твърди пред Комисия за защита на конкуренцията, че не е таксиметрова компания. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, където клиентите могат да си поръчат кола през мобилно приложение. Пред Комисия за защита на конкуренцията сдружението е декларирало, че " не прави транспортни или таксиметрови услуги посредством приложението си в София, както и свързване на превозвачи и клиенти през мобилни приложения, което да е в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура. "

Моделът е съвсем еднакъв с този на Uber, като съгласно уеб страницата на компанията всеки може да транспортира пасажери, когато изиска, със личната си кола.

Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на " Такси Максим " при започване на март тази година, само че тогава информацията беше нищожна. Сега в решението си комисията се базира на сигнали от общо 13 лица, организации, сдружения и компании, измежду които Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", " Национален таксиметров профсъюз ", " Съюз такси ", " ТаксиМи ", " Таксистарс " и други, като и тук може да се открие паралел със случая на Uber, която беше спряна точно след напън от страна на таксиметровото лоби.

В решението си Комисия за защита на конкуренцията показва, че " услугата, предлагана от мобилно приложение, съставлява транспорт на пасажери против възнаграждение с леки коли. Автомобилите са без отличителни знаци и без електронен таксиемтров уред с фискална памет, какъвто се изисква според нормативната уредба за транспорт на пасажери. "

" Максим " няма да стопира

Пред " Капитал " съветската компания, която е учредена през 2003 година, само че работи в България от 2014 година, разяснява, че ще изследва решението на Комисия за защита на конкуренцията и при съществуване на различия ще апелира в съда. " Планираме работа " Максим " да продължи работата си в страната ", разясняват от компанията.

Подобно на Uber, от " Максим " считат, че България не се трансформира дружно с останалия свят във връзка с трендовете в таксиметровия отрасъл и предлага модернизиране на законодателството. Според компанията осведомителните услуги на компанията дават опция да се одобряват поръчки за пътешестване както от лицензирани таксиметрови водачи, по този начин и от частни водачи.

" Това са разнообразни обстановки. Лицензираният таксиметров лидер може непрестанно да получава информация за поръчки и да печели от професионалната си активност. Частният лидер може да даде еднократна услуга на пасажер, с цел да компенсира пътните си разноски ", споделят още от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР