Таксацията в ЛРС-Монтана показва ръст в числеността на хищниците, съобщиха

...
Таксацията в ЛРС-Монтана показва ръст в числеността на хищниците, съобщиха
Коментари Харесай

Ловци отчитат ръст в числеността на хищниците в Монтанско

Таксацията в ЛРС-Монтана демонстрира растеж в числеността на хищниците, оповестиха от Съюза на ловците и рибарите в България. Отговорникът по лова в стопанството Алек­сандър Георгиев разясни, че пролетната таксация е едно от най-важните мероприятия, защото при нея се открива пролетния ресурс на всички типове дивеч.
Това е от огромно значение, тъй като на нейна база се прави проект за прилагане на дивеча през идващия ловджийски сезон. Всеки един дивеч на всяко едно място си има своя позволен ресурс. На тип, който не е достигнал допусти­мия си ресурс даже с прираста, който ще има през годината, не би трябвало да се ловува, а да му се даде опция да се размно­жи и едвам когато надвишава този позволен ресурс с прира­ста, ще може да се употребява.
Цифрите от пролетната таксация на СЛРД „ Огоста “- Монтана сочат, че на терито­рията на сдружението в 59-те ловностопански региона, раз­положени на повърхност от 165 000 хектара, има пролетен ресурс от 102 благородни елена.
Този на сърната е 1696 при допус­тим ресурс от 1634 животни.
Числеността на дивата свиня в региона към момента не е добра, защото при позволен ресурс от 625 животни на таксацията са регистрирани едвам 198.
Въпреки че през последните години заекът в региона бележи растеж, е още много надалеч от обмисляне за прилагане, защото пролетната таксация по­казва ресурс от 3 107 животни при позволен ресурс от 10 879.
При фазана е 4 391 птици при позволен 3 423, при яребицата таксацията демонстрира 2 630 птици при позволен ресурс от 6 523.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР