Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще

...
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще
Коментари Харесай

Българите ще вадят по-евтино и лесно временен паспорт в чужбина

Таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина ще бъде понижена с една четвърт, а досегът на жителите с бюрокрацията - омекотен. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет, оповестен за публично разискване.

До понижението ще се стигне след премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Така от първи януари краткотрайните български паспорти, издавани в чужбина ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро.

Това са част от напъните на държавното управление за облекчение на административната тежест. Мерките са ориентирани към улеснение и ускорение на процедурите за административно обслужване.

В отчета на вицепремиера Захариева до Министерския съвет е маркирано, че към днешна дата при приемане и култивиране на заявки за издаване на българските персонални документи (БЛД) дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки обособен документ, включително и за приемане на формуляр-заявление за издаване на БЛД, който е в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на Министерство на вътрешните работи - 16 евро, отпадат.

Друга мярка на постановлението планува и понижаване на таксата за издаване на удостоверение за съдимост при подадено в чужбина заявление. Сега за услугата се заплаща 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Предвижда се таксата да бъде понижена на 10 евро. „ Към сегашния миг заявките, които постъпват в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина се изпращат по електронен път ", аргументира се Екатерина Захариева. Таксите би трябвало да подхождат на разноските, а те са намалели сензитивно - сега единствено готовите свидетелства за съдимост се връщат в дипломатическите ни и консулски представителства за връчване на жителите с дипломатическа поща.
Отделно постановлението планува да отпадне опцията жителите да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.
Припомняме, че от 19 юли 2017 година по предписание на министър Захариева се даде спомагателна опция за възнаграждение на дължимите такси за заверки и легализации в страната, по Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерство на външните работи по Закона за държавните такси. Заявителите на административни услуги могат да вършат заплащането на дължимите такси с изключение на с марки, и с дебитни и кредитни карти. Министерството на външните работи продължава да работи в посока усъвършенстване на административните услуги за жители, които институцията предлага, като поетапно следва инсталирането на ПОС терминали и в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.

На последно място постановлението планува да отпадне опцията да се събират такси посредством Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България по отношение на подпомагане за търсене в чужбина на физическо лице. В отчета на българския вицепремиер се показва, че тези пълномощия и дейности са от компетентността на Министерството на вътрешните работи. „ Следва да се регистрира фактът, че Министерството на външните работи, посредством своите дипломатически и консулски представителства, на процедура не реализира такава активност ", акцентира в отчета Екатерина Захариева.

Проектът за разпореждане е наличен за публично разискване до пети септември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР