Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще

...
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще
Коментари Харесай

Ще вадим по-евтино и по-лесно временен паспорт в чужбина

Таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина ще бъде понижена с една четвърт, а досегът на жителите с бюрокрацията – омекотен. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет, оповестен за публично разискване, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Промените са по предложение на Екатерина Захариева, заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи.

До понижението ще се стигне след премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Така от първи януари краткотрайните български паспорти, издавани в чужбина ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро.

Това са част от напъните на държавното управление за облекчение на административната тежест. Мерките са ориентирани към улеснение и ускорение на процедурите за административно обслужване.

В отчета на вицепремиера Захариева до Министерския съвет е маркирано, че към днешна дата при приемане и култивиране на заявки за издаване на българските персонални документи (БЛД) дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки обособен документ, включително и за приемане на формуляр-заявление за издаване на БЛД, който е в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на Министерство на вътрешните работи - 16 евро, отпадат.

Друга мярка на постановлението планува и понижаване на таксата за издаване на удостоверение за съдимост при подадено в чужбина заявление. Сега за услугата се заплаща 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Предвижда се таксата да бъде понижена на 10 евро. „ Към сегашния миг заявките, които постъпват в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина се изпращат по електронен път “, аргументира се Екатерина Захариева. Таксите би трябвало да подхождат на разноските, а те са намалели сензитивно - сега единствено готовите свидетелства за съдимост се връщат в дипломатическите ни и консулски представителства за връчване на жителите с дипломатическа поща.

Отделно постановлението планува да отпадне опцията жителите да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.

Припомняме, че от 19 юли 2017 година по предписание на министър Захариева се даде спомагателна опция за възнаграждение на дължимите такси за заверки и легализации в страната, по Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерство на външните работи по Закона за държавните такси. Заявителите на административни услуги могат да вършат заплащането на дължимите такси с изключение на с марки, и с дебитни и кредитни карти. Министерството на външните работи продължава да работи в посока усъвършенстване на административните услуги за жители, които институцията предлага, като поетапно следва инсталирането на ПОС терминали и в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.

На последно място постановлението планува да отпадне опцията да се събират такси посредством Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България по отношение на подпомагане за търсене в чужбина на физическо лице. В отчета на българския вицепремиер се показва, че тези пълномощия и дейности са от компетентността на Министерството на вътрешните работи. „ Следва да се регистрира фактът, че Министерството на външните работи, посредством своите дипломатически и консулски представителства, на процедура не реализира такава активност “, акцентира в отчета Екатерина Захариева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР