Таксата за доставка на пратки с куриерски фирми е скочила

...
Таксата за доставка на пратки с куриерски фирми е скочила
Коментари Харесай

ПРОМЯНАТА: Горивото напомпа двойно цените на колетните пратки

Таксата за доставка на колета с куриерски компании е скочила съвсем двойно поради високите на горивата и енергийните запаси. От 3,90-4 лв. за колета в границите на 3 кг цената към този момент е 6,30-6,60 лв., в случай че доставката е до офис на транспортната компания. Сравнението е направено на база цените преди пандемията.

От 12 на 20 лв. пък е скочила доставката на пакети в границите на 4 кг от Казанлък до София, описа консуматор, който постоянно си поръчва хранителни добавки по пощальон, написа в. " Телеграф " по тематиката.

Освен че има растеж на цените от фирмите, някои от транспортните компании са въвели и нови такси, да вземем за пример пренасочване на пратка. Така, в случай че си поръчаш смартчасовник от интернет магазин за 89 лв., с доставката цената му става 95-96 лв.. В случай че не може да си на адреса и предупреждаваш куриера, към цената на доставката се прибавя още 3,30 лв. да вземем за пример.
свързани новини3699на 06.11.2013
Така доставката дружно с такса пренасочване отива към 9-10 лв.. Освен това някои от куриерите дават услуга уведомяване с есемес, което обаче се таксува по 0,18 лева Други пък известяват за нова пратка със известие по Вайбър да вземем за пример и е безусловно гратис, описват търговци на козметика, които постоянно се постанова да употребяват куриерски услуги.

По думите им някои от куриерските компании са премахнали услугата за колета до 3 кг, които преди се таксуваха по 3-4 лв., и към този момент сумите са начисляват на всеки кг.

След нарастването на цените на куриерските услуги в края на предишното лято повишаването на дизела ще продължи да дърпа цените нагоре през 2022 година, разясниха специалисти в сектора.

И „ Еконт “, и „ Спиди “ са оповестили на страниците си „ такса гориво “ в размер на 12% за месец януари 2022 година. Тази такса влиза в цената на куриерската услуга. Компанията дефинира всеки месец таксата си гориво на база на междинната цена на дребно на дизеловото гориво в последния ден на предходния месец.

Примерно за август таксата възлиза на 11,50%, което подхожда на цена на дизеловото гориво в диапазона 2,24 – 2,34 лв. за литър, излиза наяве от информация на уеб страницата на „ Спиди “. При цена на дизела от 2,46 до 2,58 лева/л таксата е 12,50 %.

Ако литърът коства сред 2,59 и 2,71 лева, такса “гориво “ е 13%. Към момента цената на горивото е 2,50 лева./л с наклонност към повишаване съгласно уеб страницата за на горивата Фуело.нет.

Това значи, че в случай че куриерската компания усили съставния елемент за гориво от 12 на 12,5 на 100, цената за изпращане на най-масовите колета ще се усили с под 5 стотинки, разясниха специалисти от сектора.

От „ Спиди “ пък са оповестили, че от 1 февруари ще бъде обновена таксата за заплащане с карта в България и Румъния. Новата такса при заплащане на автоматите на “Спиди “ ще бъде в размер на 0,96% с Данък добавена стойност от цената на превода. Останалите комисиони за спомагателни услуги “Наложен платеж “ остават без смяна, оповестяват от куриерската компания.

Въпреки скока на цените при офисите на куриерските компании всекидневно има опашки от десетки чакащи за приемане или изпращане на колета.

Някои хора чакат поръчки от онлайн търговци, защото не могат да посетят комерсиалните центрове поради въведените ограничавания за зелен документ. 6 лв. коства минимум доставката на дадена стока и в случай че примерно си поръчал обувки и не ти станат и ги върнеш, плащащ към 13 лв.. Толкова коства транспортната услуга.

В момента по-евтино излиза доставката на колета до офис на куриерската компания. В случай че се поръча до дома или различен адрес, се начисляват спомагателни такси.

Така за пратка до 3 кг цената е 3,60 лева, само че в случай че е занесена в куриерската компания и е доставена до офис на същата компания. Ако обаче куриерът я вземе от персонален адрес и я достави до различен, цената скача на 8,77 лева Ако пакетът е до 6 кг и е взет от адрес и доставен до дома или офиса на получателя, цената е 15,36 лв..

Най-ниска е цената за доставка на колета през специфични устройства за пращане и приемане на пратки, инсталирани от куриерските компании. Тази услуга е доста желана от младите клиенти, тъй като работи отвън работното време на офисите на куриерските компании.

Те са главно в търговски центрове, които отварят в 9,30-10 часа и работят до 22 часа вечерта, изяснява клиент.

Пратките се получават посредством въвеждане на неповторим код и натискане на няколко бутона. Заплащането на всички услуги става с дебитна или кредитна карта. Някои компании вършат специфични понижения при прилагане на тези автомати, а други са въвели твърда цена за до 3 кг от 2 лв. за брой.

Увеличение с 30% са отбелязали пратките по време на коледните и новогодишните празници през 2021 по отношение на 2020 година, оповестиха от Български пощи за „ Телеграф”.

Български пощи реализират към този момент огромна експедитивност в обработка на пратките, откакто са въвели в употреба сортировъчна машина, закупена със средства от Фонда за качество на услугата. Тя има потенциал 10 000 колета в час до 36 дестинации, обясниха от компанията.

Цените на Български пощи са по-ниски, в сравнение с куриерските компании. Но там доставките са от и до пощенски клон. Международните могат да се изпращат по земен или по въздушен път. В страната могат да се изпращат с тегло до 20 кг, а в чужбина до 31,5 кг. Колетите до 3 кг, в случай че се изпращат до същото населено място, костват 1,90 лв., а в случай че са до друго обитаемо място, цената скача на 3,10 лв..
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР