Такса „пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти.

...
Такса „пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти.
Коментари Харесай

Такса „пластмаса“ в Европа, ще има ли и у нас

Такса „ пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти. Част от огромните заведения за хранене и хотели в Европа вкараха такава за клиентите си, които ядат и пият от принадлежности за еднократна приложимост, осведоми NOVA.

В хотели, в кафенета и питейни заведения, в заведения за бързо хранене, продължаваме да използваме пластмасови принадлежности, чаши, чинии и сламки. Ако изхвърлим даже единствено една такава чашка – материалът, от който е направена, ще се разгради след 500 години.

Трябва ли България да забрани пластмасовите принадлежности

Сега

Брюксел изиска цялостна възбрана на всички пластмасови произведения за еднократна приложимост .

Близо 25-30 тона пластмасови боклуци произвеждаме годишно единствено европейците, като от тях се рециклират едвам 5%. Останалото отива в океана, почвата или на разнообразни сметища.

В парижките кафенета е невероятно да пиеш кафе от пластмасова чаша или коктейл със сламка, а напитките в пластмасови чаши по време на огромни спортни събития се заплащат по-скъпо. Ако на стадиона си вземеш пиво би трябвало да плащаш чашката и в случай че искаш можеш да я върнеш и да ти върнат парите.

От идната година Франция вкарва и бонус маус система при пластмасата. Продуктите, които не се рециклират, ще костват с 10 % повече от същите за многократна приложимост. Мерките обаче не стопират до тук. Големите хотели в Европа започнаха да взимат на своите клиенти така наречен такса „ пластмасова чашка” в размер на 2,85 евро. Ако не желаете да плащате таксата просто би трябвало да си върнете пластмасовата чаша на бара, когато наново отидете да си купите кафе или чай.

Тази

такса „ пластмаса “ обаче наподобява е неприложима в хотелите в България .

Хотелиерът Виктория Стоева изяснява за какво: „ Да накараме българският консуматор към кафето, което му коства 1 лев, да заплати 3 лева за пластмасова чаша, с цел да си го вземе за път към офиса, е все едно да накараме българския екскурзиант да заплаща за wi-fi в хотелите в България “.

По сметки на производителите на пластмаса новите екомерки ще оскъпят доста от продуктите. Най-трудно такса „ пластмаса” ще влезе в заведенията за бързо хранене, където всички съдове са за еднократна приложимост.

Някои от магазините у нас също към този момент тестват нови хартиени други възможности .

Съвсем скоро пластмасовите опаковки ще изчезнат и от рафтовете на огромните вериги. Като първо ще спрат продажбата на сламки, чаши, чинии и принадлежности за еднократна приложимост. Производителите на пластмаса още не са подготвени за възбраната на Брюксел.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

Европейски Съюз възнамерява края на пластмасовите опаковки

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Пластмасата старее, внимавайте с приборите

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР