Такса от 2 лева на ден до 2 лева на

...
Такса от 2 лева на ден до 2 лева на
Коментари Харесай

Фирми прибират над 2 млн. лева от такси за паркиране до големите манастири

Такса от 2 лв. дневно до 2 лв. на час събират за паркинг на автомобил пред огромните манастири у нас, а за бусове и рейсове се заплаща повече. Така около Бачковския манастир, където цената е най-висока, посетителите заплащат на час, като в синя зона в центъра на столицата. Над 2 млн. лв. прибират компаниите единствено от такси за паркиране единствено на трите огромни манастира , написа „ Монитор “.

В момента паркингът пред Бачковския манастир коства 2 лв. на час за автомобил. Грубата сметка сочи, че през уикендите и по време на огромни християнски празници паркингът е препълнен, а облагата може да надмине и 5000 лв. за ден. Парите събира компанията на локален предприемач, който не пожела да бъдат писани имената му и това на компанията му. Ако към 150 дни годишно, в които влизат съботи, недели и огромни християнски празници, когато паркингът е цялостен на макс, се прибавят и сумите от ненатоварените дни, се получават облаги от порядъка на 1,25 млн. лв..

„ Действително, че тези хора нямат боязън от Бога. Делата против манастира са още от времето на свещеник Борис, когато той беше свещеник. Продължават и до момента”, заключи игуменът архимандрит Самуил. По думите му, в случай че обителта влезе във притежание на имота/паркинг, ще понижи цената на паркиране до 1 лев дневно за автомобил.

Рилският манастир е първи в класацията за посетени туристически обекти у нас и съгласно данни Института за разбори и оценки в туризма. Според тях 800 000 туристи всяка година го преглеждат. Таксата за спрян лек автомобил пред Рилския манастир към този момент е 5 лв. дневно. До лятото тя беше 4 лв.. Увеличение има и при заплащането за престоя на рейсове. Независимо от времето водачите на рейсове към този момент броят по 10 вместо по 8 лв..

„ Това нас не ни удовлетворява, тъй като едно е да седиш 2 часа, а друго през целия ден. По-добре таксата да е на база престой. Аз в случай че оставя рейса за 15 минути, какво, отново би трябвало да дам 10 лева “, разясниха превозвачи.

От години паркингът към Рилския манастир е предан чартърен на частна компания, която всеки месец заплаща наем на обителта.

„ Не зная тъкмо какъв брой е наемът и какви са постъпленията, само че огромна част от туристите избираме да оставяме колите си на отбивките по пътя. Основната причина за мен не са парите, просто има моменти, в които и пиле не може да прехвръкне на този паркинг, няма задоволително места “, настояват гости на обителта.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР