Такова нещо като абсолютен имунитет за президента в нашата Конституция

...
Такова нещо като абсолютен имунитет за президента в нашата Конституция
Коментари Харесай

Проф. Близнашки за казуса с президента: Няма абсолютен имунитет

„ Такова нещо като безспорен имунитет за президента в нашата Конституция няма “. Това разяснява в " Неделята на NOVA " проф. Георги Близнашки, учител по конституционно право и някогашен длъжностен министър председател. Той се аргументира с член 103 от Конституцията на  България, където се споделят изключенията, при които президентът и вицепрезидентът носят отговорност за дейностите си – държавна измяна и нарушаване на Конституцията.
" За никакъв безспорен имунитет не може да става дума - всички носят отговорност, изключително тези, които заемат високи длъжности в страната ", разяснява проф. Близнашки. „ Всички би трябвало да са подготвени да носят отговорност за дейностите си и е значимо хората, които са на върха на страната, да знаят това “, добави Близнашки.
„ Смятам, че прокуратурата действаше вярно и в публичен интерес, когато основният прокурор насочи искане за пояснение на член 103 от Конституцията на  България, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната “, сподели още преподавателят по конституционно право. „ Ще би трябвало да имаме самообладание, с цел да забележим каква ще бъде развръзката на тази обстановка. Моят съвет към президентството е да бъдат по деликатни и да не дърпат дявола за опашката ", поучава Близнашки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР