Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в

...
Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в
Коментари Харесай

Какво прави в САЩ, сочената за шпионин на Русия

Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки, във Вашингтон беше задържана 29-годишната рускиня Мария Бутина. Обвиняват я, че е взела участие в скрит план на съветското държавно управление за влияние върху политиката на Съединени американски щати. Твърди се, че е работила в Съединени американски щати за съветското държавно управление, без да го е заявила публично. Според американските закони, задграничните лобисти и дипломати са длъжни да се записват в Министерството на правораздаването още преди да стартират активността си. А Бутина обитавала в Съединени американски щати със студентска виза, написа „ Дойче Веле” (Deutsche Welle)

Коя е Мария Бутина?

Трудно е да се каже дали моментът на нейното задържане е определен предумишлено или не. Но към този момент от много време се знае, че тя може да си има проблеми в Съединени американски щати. Защото името ѝ попада в листата с хора, за които се твърди, че по един или различен метод са се намесили в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година.

Мария Бутина написа за себе си, че е съучредителка на съветската организация „ Право на оръжие” в чийто Управителен съвет членува. Профилите ѝ в обществените мрежи се цялостни най-много с „ меме”, вицове и статистики, посредством които се пробва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всевъзможни ограничавания. Бутина твърди, че е отраснала с оръжия - татко ѝ бил ловджия и я научил да стреля още когато била дете.

Част от следствения материал против Мария Бутина

Мария Бутина е родена в съветския град Барнаул. Завършва политология в тамошния университет, след което се захваща с бизнес - продава мебели и даже съумява да построи дребна мрежа от магазини. Участва и в локалната политика: поддържа акциите на депутати, а на едни предварителни избори сама влиза в листите на младежкото крило на кремълската партия „ Единна Русия ".

Скоро обаче Барнаул ѝ отеснява. На 22-годишна възраст Мария Бутина отпътува за Москва, където бързо прави кариера. Успява да притегли хиляди членове за националната съветска организация, която се застъпва за свободното владение на оръжие. После става асистентка на авторитетния политик Александър Торшин, който първо беше сенатор, а в този момент е заместник-гуверньор на съветската Централна банка.

Торшин, който също така е значима фигура в партията „ Единна Русия”, има с Бутина един общ интерес: легализирането на оръжията и разширение на връзките с американските съидейници от Националната оръжейна асоциация (НОА), считана за най-могъщата лобистка организация в тази област. НОА отхвърля съвсем всички ограничавания върху притежаването на оръжие и към този момент неведнъж е оказвала - с пари и с агитация - съществено влияние върху избори в Съединени американски щати. Само двама съветски жители са удостоени със специфичния статут „ безсрочно членство” в НОА: Торшин и Бутина.

Торшин познава Тръмп още от 2011 година

Тъкмо с помощта на участието си в НОА през 2011 година Торшин се среща с милиардера Доналд Тръмп, който също членува в организацията. След срещата Торшин хвали Тръмп поради поддръжката му за „ обичайните фамилни ценности”. Позовавайки се на своята асистентка Бутина, Торшин прибавя, че Тръмп „ действително се застъпва за съдействие с Русия”. Смята се, че таман Бутина е първият съветски представител, задал на Тръмп въпроса по какъв начин би развивал връзките сред Съединени американски щати и Русия. Питането е отправено още през 2015 година в границите на конгрес в Лас Вегас - вижте във видеото.

Тръмп по време на тирада пред Националната оръжейна асоциация

Мария Бутина попадна в полезрението на американските медии незабавно след изборната победа на Тръмп. Според въпросните изявления, Бутина се изявявала в Съединени американски щати като сътрудничка на съветската Централна банка, като лобистка за свободното владение на оръжие и като журналистка.

Рускинята притегля особено внимание, когато се пробва да откри контакт с водещи американски политици. По-късно медиите в Съединени американски щати оповестяват, че ФБР се интересувало от активността на Бутина и Торшин - и изключително от въпроса дали благодарение на двамата руснаци НОА не е получила дарения, които индиректно са били употребявани за финансиране на акцията на Доналд Тръмп. Защото НОА в действителност поддържа Тръмп и отпусна пари за неговата акция. През април тази година Съединени американски щати постановиха наказания против Торшин.

Американските следователи считат, че посредством НОА Бутина се е пробвала да отвори информационни канали сред съветските управляващи и водещи представители на една партия в Съединени американски щати. Въпросната партия не е посочена категорично, само че най-вероятно се има поради Републиканската партия на президента Тръмп.

Mariia Butina is set to appear in court today after being charged with being a Russian foreign agent.@PeteWilliamsNBC notes that this hearing will determine whether Butina will continue to be held in jail or could be released on bail. https://t.co/18PFE7xgwb pic.twitter.com/Pp2BZoq8oC
— MSNBC (@MSNBC) July 18, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР