Тъкмо навреме за премиерата на едноименния филм по Netflix, по

...
Тъкмо навреме за премиерата на едноименния филм по Netflix, по
Коментари Харесай

Време за четене: „Блондинка“ ни показва коя е жената зад образа на Мерилин Монро

Тъкмо в точния момент за премиерата на едноименния филм по Netflix, по книжарниците у нас към този момент можем да намерим „ Блондинка “ .

Романът на Джойс Каръл Оутс е художествена интерпретация на живота на Мерилин Монро , а от издателство „ Бард “, с чието лого излиза книгата, разказват „ Блондинка “ като „ дисекция на американската популярност и на машината, която я основава “ .

Историята ни среща с същинското лице зад облика на секссимвола - Норма Джийн , родена като нежелано дете, което след това се трансформира в най-жадуваната жена в света. Романът наблюдава с изключителна емпатия пътя ѝ от тежкото детство, прекарано с психологично болна майка, измежду сиропиталища и приемни фамилии, през влизането в света на киното, в което момичето мечтае да открие обич и излаз от самотата, до неизбежния драматичен край, обрисуван още от психотропни медикаменти, които лекарите на кино студио я принуждават да приема.

Написан в жанр поток на съзнанието , „ Блондинка “ следва не толкоз линията на сюжета, колкото кривата на страстите, а думите излизат отвън надзор, до момента в който героинята губи своята посока и равновесие. Разкъсвана сред Норма Джийн, която в действителност е, и Мерилин, каквато всички чакат от нея да бъде, актрисата заплаща превисока цена за международното боготворене, което продължава и до през днешния ден.

Не са спестени и половите похищения на филмовата промишленост върху звездата. И до момента в който в наши дни се надигат от ден на ден гласове против тях, по това време това дори не е било допустимо, бидейки безспорната норма.

Наричат авторката Джойс Карол Оутс Мрачната дама на американската литература поради интереса ѝ към тъмната страна на човешкия живот и дълбочините на съзнанието. „ Блондинка “ е един от най-хубавите образци за това, определяна като евентуално най-амбициозната творба на Оутс , демонстрираща в най-голяма степен писателския ѝ гений.

„ Мрачна и завладяваща книга. Портрет на Холивуд, който е толкава ужасяващо халюциногенен и също толкоз отровен. “

Уол Стрийт Джърнал

„ Джойс Каръл Оутс поема по най-смелия път към разплитане на „ загадката, проклятието Монро “ и написа откровено и право в задачата. Нейният разказ „ Блондинка “ е обемен, комплициран и гневен. Отчасти готически, частично калейдоскопичен разказ на концепциите, частично безсрамен роман за звезда, само че рядко нещо по-малко от занимателен. “

Ню Йорк Таймс

На 28 септември в Netflix излиза и филмът „ Блондинка “, екранизация на книгата, с режисьор Андрю Доминик . В ролята на Мерилин Монро влиза 34-годишната кубинска актриса Ана де Армас , която си партнира дружно с Боби Канавале като огромната обич на актрисата - Джо Димаджо, Ейдриън Броуди в облика на третия ѝ брачен партньор - драматурга Артър Милър, а Джулиан Никълсън играе майката на Норма Джийн - Гладис.

 книга Блондинка Издателство Бард
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР