Тъкмо когато смъртта на стикера за „Гражданска отговорност”, който гордо

...
Тъкмо когато смъртта на стикера за „Гражданска отговорност”, който гордо
Коментари Харесай

КФН интубира стикера за „Гражданска”

Тъкмо когато гибелта на стикера за „ Гражданска отговорност”, който гордо проблясва на предното стъкло на автомобила (някои коментатори дори го дефинираха като срамен), изглеждаше предизвестена, лепенката възкръсна. Надзорната институция интубира сполучливо този анахронизъм и даже му даде още най-малко година и половина живот.

Комисията за финансов контрол "сложи кол в колелото на напредъка " като йезуитски отклони настояването на Асоциацията на българските застрахователи да се отстрани хартиения стикер, обозначаващ съществуването на застраховка "Гражданска отговорност ". Въпреки безапелационното безсмислие на лепенката КФН реши да покаже интензивност като съобщи, че занапред ще прави "задълбочен разбор " по какъв начин анулацията на стикера ще се отрази на потребителите на застрахователни услуги. Но не можело анализът да се направи в този момент. Трябвало да стане в естествена и постоянна икономическа конюнктура, което значи - когато отпадане спешната обстановка, основана от пандемията от COVID-19 ". Така смяната, в случай че потребността от нея се докажела, можела да стане най-рано през 2022 година Дотогава, макар е-напъните на цялото ни общество, найлончето ще краси редните стъкла на колите ни все по този начин против възнаграждение.

Застрахователите упорстват за отпадането на този анахронизъм поради ползите на клиентите си, които заплащат годишно по към 10 млн. лв. за стикера( за което писахме неколкократно). Още предходната година Aсоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предложи хартиеният знак за платена "Гражданска отговорност " да отпадне, тъй като към този момент всичко, което е обвързвано с тази застраховка, се прави онлайн - в това число издаването на полиците и контролът.

На 18 март тази годишна АБЗ публично предложи на КФН да отпадне използването на стикера за застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите. Мотивите са няколко.

На първо място - липса на нужда от стикера с оглед на към този момент съществуващите благоприятни условия за засвидетелствуване и надзор по електронен път за съществуването на годна застраховка. Застраховките Гражданско отделение се издават само и единствено посредством Единната осведомителна система за оценка, ръководство и надзор на риска (ЕИСОУКР), респ. от осведомителните системи на Застрахователните компании, които са по отношение на нея. Това разрешава всяка подписана лавица да се регистрира в действително време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се прави по електронен път.

Вторият претекст, посочен от АБЗ е икономията на обилни средства/ресурси, които натоварват цената на застраховката..

Отпадането на стикера би довело до директна спестовност за клиентите от цената на самите стикери. В момента в наградата по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лв. за брой, само че при разсрочено заплащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лева Общата спестовност от отпадането на стикера, обвързвана само с изработването му, се пресмята на към 10 440 000 лева Отпадането на стикера би довело също до спестовност на забележителният административен и финансов запас, който застрахователната промишленост ангажира за приемането, обработването, администрирането и отчитането на стикерите.

Друг претекст, на който застрахователите доста държат, е улеснението на сключването на застраховката онлайн и от разстояние и на безналичните заплащания на премии/вноски по полицата.

Настоящата обстановка, обвързвана с изключителното състояние, породено от пандемията от COVID-19, изрично показва смисъла и нуждата от пълноценно дигитализиране на процеса по подписване на застраховката, споделят още от АБЗ.

КФН дава отговор на тези причини със свое основание - че ще изчакат пандемията да премине и тогава на трезва глава ще мислят какво да вършат.

Единствено съображение за отхвърли КФН може да има в това, да се прегледа опцията за осъществяването на инспекция за годна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите посредством системата „ БГ тол “, поддържана от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Може да се направи по този начин, че камерите на тол-системата би трябвало да наблюдават по номера на пътнотранспортното средство освен за съществуването на винетки, само че и за платена „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. От отговора на КФН излиза наяве, че обратно на уверенията на пътната организация, че камерите - очите на тол системата, ще виждат всичко, обвързвано с трафика, занапред ще се търсят механически благоприятни условия "очите " да "виждат " и дали засеченият автомобил с изключение на платена пътна такса има и годна застраховка.

Това наподобява като туптене на топката...

Користни ползи?

Всички рационални доводи за отпадането на стикера са ясни.

В мнение по готвените промени в Закона за придвижване по пътищата, които плануват отпадане на хартиения ваучър, издаван дружно с книжката, за отпадане на стикера се оповестиха и специалистите от Института за пътна сигурност.

Срещу отпадането на стикерите за момента са застрахователните брокери. Според ръководителя на тяхната браншова организация Костадин Пеев в противоположен случая биха се появили доста интернет страници, предлагащи издаване на полици, само че контролът върху тях ще е сложен.

"Представете си, в случай че даже един незаконен уеб портал се появи. Стикерът и картончето, което се издава към застрахователните полици, са една спомагателна гаранция, че всяка лавица, издадена от брокер, сътрудник или осигурител, е естествена и с нея няма да има проблеми при бъдещото й потребление ", показва той

Защо към момента е в действие законовото условие за стикера?

Защото намерено обслужва частни лобистки ползи на компании и организации. Те несъмнено да получат постъпленията от цената на самия стикер, вместо директния достъп на жителите до тази услуга.

Всеки може да влезе в базата данни на Гаранционния фонд на адрес http://eisoukr.guaranteefund.org и да вкара регистрационния номер или номера на рамата на автомобила, с цел да се разбере има ли годна лавица "Гражданска отговорност ".

Това могат да вършат и от „ Пътна полиция” с най-обикновените таблети, с които са „ въоръжени”.

...И това е по този начин от 2015 година...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР