Тъкмо когато си помислим, че наргилетата вече са демоде, се

...
Тъкмо когато си помислим, че наргилетата вече са демоде, се
Коментари Харесай

По-вредни ли са наргилетата от цигарите

Тъкмо когато си помислим, че наргилетата към този момент са демоде, се случва да минем около отворено барче, цялостно с младежи, които достолепно бълват големи кълба благоуханен пушек.

Ако попитаме някой от тях дали не се тормозят от вредите, които носи дима от наргиле, множеството от тях дават отговор с подготвеност и странна убеденост, че наргилетата са несравнимо по-безвредни от цигарите да вземем за пример.

Скорошно проучване на университета в Калифорния обаче сочи, че това не е тъкмо по този начин.
 Снимка 438508

Това е първото проучване, което преглежда в подробност частиците, които се освобождават при изгарянето на въглените и тютюна за наргиле, а резултатите ясно сочат, че наргилетата могат да бъдат съвсем толкоз нездравословни, колкото са и цигарите.

Най-опасни са първите 10 минути след запалването на въглените, защото тогава се освобождават най-големи количества въглероден моноксид - същата съставна част, която бълват печките през зимата.

Също като цигарите, тютюнът за наргиле съдържа никотин, към който въобще не е мъчно да се привикне.
 Снимка 438510

Нещо повече - димът от наргиле съдържа и канцерогенни частици, които, обратно на градските легенди и митове, не се филтрират във водата.

Истинският проблем, споделят учените, е, че димът от наргилетата е доста по-обемен от този при цигарите.

Изчислено е, че единствено с едно надълбоко дръпване от маркуча, човек може да поеме пушек, равняващ се на една изпушена цигара.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР