Тъкмо когато си мислехме, че живеем в роман на Оруел,

...
Тъкмо когато си мислехме, че живеем в роман на Оруел,
Коментари Харесай

Капсула за самоубийство е одобрена за употреба в Швейцария

Тъкмо когато си мислехме, че живеем в разказ на Оруел, експерт със злокобното название „ доктор Смърт “ сътвори 3D капсула за самоубийство, която скоро може да се трансформира в изцяло законна процедура в Швейцария.

Създателят на първата по рода си капсула за самоубийство е доктор Филип Ничке, бранител на правото на евтаназия. Машината може да бъде принтирана на всички места, има тип на ковчег и работи посредством натискане на бутон във вътрешността й. Капсулата последователно се изпълва с азот, който лишава живота на индивида в нея, и разполага с бутон за спешно прекъсване и люк за евакуация.
Идеята за доктор, който съзнателно приключва живота на своя пациент, беше немислима десетилетия наред. В последните няколко години обаче това схващане закупи нов смисъл.
В началото на декември 2021 година беше оповестено, че устройството на Ничке е минало юридическите инспекции, което разрешава потреблението му в законните клиники за асистирано самоубийство в Швейцария. Въпреки че така наречен асистирано самоубийство е законно в Швейцария, Холандия и Канада, досега процесът е претендирал присъединяване на медицински лица, които предписват употребяваните препарати и организират психически инспекции.
Ничке освен цели здравното присъединяване да отпадне от процеса напълно, а и счита да направи дизайна на капсулата изцяло безвъзмезден за всеки, който разполага с тримерен принтер. Докторът споделя в изявление, че концепцията му е да „ де-медикализира процеса на гибел “ и съумява да разпространява концепциите си посредством благотворителна организация за помощ на непринудено умиращи хора - „ Екзит Интернешънъл “.
„ Искаме да премахнем психиатричните прегледи и да позволим на индивида самичък да управлява процеса. “ Темата за евтаназията и подкрепеното самоубийство е извънредно обсъждана и конфликтна. През 2020 година към 1300 души са прекратили живота си по този метод в Швейцария, а през същата година новозеландци гласоподаваха в интерес на легализирането на евтаназия за хора, страдащи от терминални стадии на разнообразни болести. Условията са, че пациентът би трябвало да е с навършени 18 година, да е в „ напреднал етап на непоправими последствия за физическите му благоприятни условия “ и да „ изпитва нетърпимо страдалчество, което не може да се предотврати. “

В Холандия асистираната гибел е позволена за бебета до една година и за деца над 12-годишна възраст със единодушието на родителите им, а през 2020 година BBC заяви, че тя ще стане законна и за деца под 12-годишна възраст.
Мотивирана от религия в човешката независимост и самостоятелност, организация на име Dignitas разрешава на стотици британци да прекратят живота си непринудено в Швейцария. Оказва се, че това не е по никакъв начин елементарно или пък на ниска цена решение. Присъстващите по време на процедурата близки и другари са изправени пред риск от правосъдно следствие и до 14 години затвор, когато се върнат в  Обединеното кралство.
„ Отказът на Народното събрание да узакони асистираната гибел принуждава по един британец на всеки 10 дни да отпътува в чужбина, с цел да почине “, твърди акция в отбрана на евтаназията и асистираното самоубийство в Англия. Според организацията държавното управление предава своите жители: законът дискриминира хора, които не могат да си разрешат скъпото пътешестване с съдбовен край и им лишава правото на „ почтена гибел “.
Световната здравна асоциация (WMA) удостовери своята дългогодишна политика: „ Асоциацията уважава своя ангажимент към правилата на здравната нравственос и поддържа най-голямо почитание към човешкия живот. Ние сме твърдо срещу евтаназията и асистираното самоубийство “.
Фондът за обучение и отбрана на правата на хората с увреждания (DREDF) също изрази своята позиция: „ Подпомаганото самоубийство в композиция с нашата разрушена, насочена към облага здравна система, е смъртоносна композиция. “
Един от главните причини в отбрана на „ достойната гибел “ е желанието за понижаване на човешкото страдалчество. Ако лекар в Канада откаже да взе участие в евтаназия или асистирано самоубийство, той е законно длъжен да насочи пациента към някого, който ще го направи. Казусът е освен медицински и обществен, а честен и набожен за милиони хора по света.
Векове наред лекарите са се уповавали на етиката в Хипократовата клетва, а една от клаузите й гласи: „ Никога и никому няма да предлагам използването на токсини и ще отхвърлям да давам на който и да било сходно нещо. “
Д-р Смърт е изключително подложен на критика и в християнските общности, където самоубийството се преглежда като изключително тежък грях. „ Вместо да свеждаме страданието до най-малко, изключително с риск елиминиране на пациента, би трябвало да увеличим грижите за страдащия оптимално “, споделя Гилбърт Мейлендер, професор по теология.
 „ Екзит Интернешънъл “ цели да стартира разпространяването на капсулата на доктор Ничке в Швейцария през 2022 година До този миг са направени два прототипа, а трети се принтира в Холандия.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР