Такива писма издаваме всеки ден в практиката си, десетки подобни

...
Такива писма издаваме всеки ден в практиката си, десетки подобни
Коментари Харесай

Шефът На Българската Банка За Развитие Шокира Българските Потребители! Вижте В Какви Ръце Е Токът Ни!

" Такива писма издаваме всеки ден в практиката си, десетки сходни писма, в това число на компанията ЧЕЗ сме издавали голям брой такива писма, те са се обръщали към нас с питания за разнообразни капиталови заеми, от които са имали потребност за своята активност. Банката им е отговаряла по общоприет метод, по същия метод и тези финансирания не са се случили в следствие ", посочи Мавродиев и акцентира, че Българската банка за развиване не финансира и не издава банкови гаранции по тази договорка.

" Единствената преписка е, че „ Инерком ” е подала публично документално искане и ние сме го разгледали. Това е общоприета, добра банкова процедура и процедура, освен в Българската банка за развиване, а и в други банки. Те задават въпрос към банката бихте ли показали интерес, в случай че ние станем купувачи на този актив да рефинансирате заема на компанията към Европейската банка за възобновяване и развиване.

Дали имаме евентуален интерес – това е въпросът, и ние отговаряме, да, имаме евентуален интерес да разгледаме сходно искане, само че това не съставлява ангажимент на банката, не е правно обвързващ документ. Съответно Банката за развиване, с цел да отпусне заем, ще ви подложи на тежък, финансов, юридически, механически, софтуерен, регулаторен и всевъзможен различен тип разбор и инспекции, процедури, които са доста тежки, изискват голям брой документи.

Процедурата лишава нормално към 4,5,6, от време на време до 8 месеца, гледа се от голям брой специалисти, след което тази документи отива с предложение за или срещу одобрение на избран заем в Управителния съвет на банката, който, в случай че реши, че го утвърждава, гласоподава „ за ”, след което отива за утвърждение в Надзорния съвет на банката, който, в случай че го утвърди – става факт. За всички заеми на 5 млн. лв. решение взема Надзорния съвет ".

Той акцентира категорично, това не съставлява правно обвързващ и годен ангажимент на банката и не съставлява поддръжка за финансиране.

" Това е документът, който евентуално компанията „ Инерком ” е дала на ЧЕЗ, и за мен е потресаваща тази немарливост и непросветеност или съзнателно държание на борда на ЧЕЗ. Вчера по тази причина помолих и чешкия дипломат да съобщи тази моя позиция на чешкия министър председател с молба да си създадат съответните вътрешни изследвания и следствие на дейностите на този ръб ", разясни Мавродиев.

" Това листче, в което попада банката, преразказва информация, която е предадена от борда на ЧЕЗ на чешкия министър председател, което е неистина. Те са излъгали личния си министър председател. Аз го споделих доста ясно и заставам зад думите си, дублирам го още веднъж пред всички български жители. Убеден съм, че чешкият дипломат ще съобщи това на премиера си и допускам, че ще му бъде забавно да направи инспекция на дейностите на този ръб на шефовете и на надзорния съвет на компанията ЧЕЗ по какъв начин тъкмо се утвърждават сходни покупко-продажби. Аз отхвърлям и не намирам за етично някой да употребява за заслон Българската банка за развиване или която и да е друга българска банка, които допускам са дали сходни неангажиращи писма за интерес, в един миг да се споделя – ето тези банки ще финансират, в случай, че тези банки категорично са споделили, че това не съставлява ангажимент за финансиране ", добави шефът на банката.

Той разясни, че от 25 година работи по огромни покупко-продажби и постоянно в такива случаи се прави доста обстоен разбор на претендент купувача от страна продавача.

" Този продавач нормално изисква доказателства дали има налични средства по сметките на този покупател със съответния банков документ. Изисква документи от банки, които са неотменими гаранции за заплащане при положение на осъществяване на договорка или надлежно публични документи, изразяващи, че тази банка, сега, в който се подпише договорът, ще заплати от името на клиента. Такова нещо няма и по тази причина е извънредно скандално да се хвърля в пространството името на Българската банка на развиване на други банки като това, че са финансиращи институции, в случай, че те имат на бюрото си документ, който споделя, че това е неангажиращо писмо. Това е цялата история ”, изясни той.

" Не единствено за тази компания, в никакъв случай за нито един заем не ми се е обаждал никой. Държавната банка е най-обикновена комерсиална банка със притежател страната. Тя по нищо не се разграничава от другите банки. Дори, в случай че една държавна компания изиска заем от банката, минава по тази тежка процедура, няма изключения. Българска народна банка доста прецизно ни контролира и ревизира за всяка една договорка. Тази теза, която се разви по какъв начин министър председателят на България се обажда на Мавродиев, с цел да даде кредитиране за една договорка е неуместно нещо. Абсурдно нещо, тъй като министър председателят е доста зает човек и той не се занимава с сходни дребнотемия, той има задоволително други тежки задължения. Нито министър председателят се е обаждал за това нещо, нито Караниколов се е обаждал. Нито един политик не ми се е обаждал. Аз съм потвърдил през годините, че върша всичко по професионални стандарти и не се поддавам на напън да се случват неща, които не са професионални и не съблюдават положителните практики ".

Ако в този момент се обърне „ Инерком ” към банката – още веднъж ще прегледат това искане, сподели Мавродиев.

" Ако тя в действителност завърши тази договорка и компанията стане нейна благосъстоятелност, това е един доста добър клиент за банката за развиване, за всяка една банка, тъй като осъществя годишни доходи от милиард и 800 милиона лв.. Няма банка в България и по света, която да откаже толкоз огромен клиент, с регулярни доходи, обезпечени обезпечения и приходи, който ще носи на банката облага ".

Няма дребни и огромни планове, има положителни и неприятни планове, аз постоянно ще поддържам положителните планове, в които банката е обезпечена, обезпечена, надлежно парите, които ще бъдат дадени ще бъдат върнати с добра рентабилност. Огромната част от нашите заеми са за дребни и междинни предприятия, добави Мавродиев.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР