Така значи – след два фокуса дойде време и за

...
Така значи – след два фокуса дойде време и за
Коментари Харесай

Чудотворецът Вагнер е съвременната версия на Хърбърт Чапман

Така значи – след два фокуса пристигна време и за номера с изпаряването, но… без финале гранде.

В понеделник вечерта, много преди края на сезона, от Хъдърсфийлд Таун публично оповестиха, че Дейвид Вагнер напуща поста си на управител на тима, преди в CV-то му да бъде добавено изпадане в по-долна дивизия.

Последното безспорно бе напълно действителна опция поради обстоятелството, че отборът е в дъното на таблицата за краткотрайното класиране в Премиър Лийг, само че това не е някаква изненада, нито е повода за раздялата. Със сигурност не става въпрос и за фрапантно сгрешен опит за финален напор от страна на Хъдърсфийлд. Всъщност точно Вагнер е този, който е бил основателят на случилото се, откакто е споделил на ръководителите за желанието си да напусне, въпреки и през идното лято. Заради това и поради статута към момента на клуб от Премиър Лийг, което има голямо значение за евентуалните претенденти за правоприемник на германеца, бе решено да се потърси и докара човек за поста на мига.



Думата „ неохота” обаче е непрекъснато употребена при описанието на обстановката. Самият Вагнер изцяло откровено желае единствено това, което в полза на клуба, по тази причина и се е съгласил, че може би по-доброто решение е да си тръгне още в този момент.

Красноречиво е това, че формалното клубно изказване за напускането на наставника бе скорострелно последвано от пост в обществена медия с текст: „ Благодарим ти за спомените!”.

Това единствено прибавя тежест на думите на президента Дийн Хойл, че знае по какъв начин „ терминът „ по взаимно съгласие” постоянно е закодирано обръщение в средите на професионалния футбол, че мениджърът е бил уволнен, но днешното ни решение е в действителност взаимно”. Хойл също по този начин не се и поколеба да сложи Вагнер „ паралелно в историята на Таун до велики имена като Хърбърт Чапман и Мик Бъкстън”.



Легендарният Чапман завоюва две шампионски трофеи и една Купа на Англия с клуба, само че в действителност не е никакво хиперболизиране споменаването на името на Вагнер наедно с неговото. И двамата сътвориха истински чудеса, съотнесени в подтекста на момента, и тъкмо по тази причина и в този момент се сипят толкоз възхвали във връзка с германеца.

В подтекста на актуалната Премиър Лийг, в която се озова, Хъдърсфийлд на Вагнер бе финансово най-слабият клуб в историята на надпреварата. Именно по тази причина и може да се твърди, че Таун е посочил два фокуса и може би даже е сътворил две футболни чудеса.

Предвид наличните парични запаси и капацитет на състава, този тим евентуално изобщо не би трябвало да е даже и покрай промоция и нанагорнище в Обетованата земя на британския футбол. Предвид всичко това бе не просто в реда на нещата, а напряко наложително мигновено да изпадне назад във втория ешалон.

Тъй че да бъде последвано класирането в Премиър Лийг от оцеляване там си е на процедура цялостен парадокс. Постижение, дължащо се напълно на ослепително менажиране на тима от Вагнер.



Мнозина към клуба даже споделяха, че класирането за Премиър Лийг през лятото на 2017 година е пристигнало „ прекомерно рано” и са очаквали стремително изпадане. Вагнер обаче обори упованията. Обори икономическите действителности. Накара същите тези хора и една мощно лимитирана откъм чисто футболни качества група играчи да повярват.

Ето за какво той е виновен за две достижения, които следва да се наредят измежду най-значимите в актуалния британски футбол. Двете дружно сформират един доста специфичен стадий в клубната история.



Що се отнася до бъдещето. Вагнер в края на краищата напуща, тъй като желае да види какъв брой надалеч може да стигне, откакто, несъмнено, първо си вземе извънредно нужната му отмора за отърсване от напрежението на пейката. И можете да сте сигурни, че по никакъв начин няма да му липсват оферти за завръщане на работа.

Хъдърсфийлд от своя страна гледа към този момент в друга посока и изборът му за нов управител ще ни каже доста неща. Ясното е едно: не наподобява по никакъв начин евентуално да се заложи на демодиран „ огнеборец” в спешния миг, като имаме поради какво имаше в лицето на Вагнер и всичко това, което той представляваше – нещо същински велико за един от великите остарели клубове на британския футбол.

Мигел Дилейни, „ Индипендънт”
Премиър лийг 22 кръг, събота 12 януари  Кардиф Сити 0:0краен резулат  Хъдърсфийлд
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР