Така започва статия в италианското издане EastJournal. Ето и останалата

...
Така започва статия в италианското издане EastJournal. Ето и останалата
Коментари Харесай

East Journal: България. Последните седмици на Борисов

Така стартира публикация в италианското издане EastJournal.

Ето и останалата част от

Демокрацията в България е в сериозно положение и продължава да се утежнява. Свободата на печата и информацията ерозират, до момента в който корупцията господства във всеки бранш, в това число и в правосъдната система. Протестите, които избухнаха през месец юли предходната година и продължиха месеци наред наподобява предвещаваха края на политическата кариера на Борисов. Така ли е в действителност?

COVID-19 и предизборната акция

Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура в страната в хода на втората вълна на COVID-19 през есента на пръв взор изглеждаше като изгода за премиера - демонстрациите против неговия властнически и неефикасен метод на ръководство намаляваха. След прекачване на отговорност през последните месеци, което се оказа безредно и меко казано пагубно, броят на случаите на инфекцията се усилва и Борисов остави в ръцете на районните управляващи решението за достъпа на публични места.

И по този начин в един миг България се оказа със затворени учебни заведения, кина, музеи и театри, само че работещи търговски центрове и работещи до 22 ч. заведения - ход, целящ да подсигурява поддръжката на бизнеса, който съставлява едно твърдо ядро от електората на ГЕРБ.

От друга страна предишния петък министър председателят подреди да се спре имунизационната акция, откакто сходно решение взеха държавните управления на Дания, Норвегия и Исландия и макар че Европейската организация по медикаментите твърдо съобщи, че няма директна връзка сред имунизацията на AstraZeneca и случаите на пациенти с тромби.

Същият този ден в Пловдив 57-годишна жена умря от проблеми със сърцето, откакто получи първа доза от препарата на Окфорския университет. Към днешна дата имунизацията на AstraZeneca е единствената налична на територията на България. Блокирането на процеса по имунизация би било гилотината за така и така ниската изборна интензивност, облечено несъмнено в загрижеността за публичното здраве.

Всички против премиера

Протестите през миналото лято извадиха на улиците хиляди български жители, които се събираха на площада, макар политическите си несъгласия. Опозиционните партии би трябвало да подхващат дейности и да показват решителни стратегии, с които да се отличат. Вместо това не престават всеобщата атака против Борисов под звуците на лозунги, без да засягат съответни въпроси. Всичко това парадоксално опростява контрааката на премиера, който заобикаля всевъзможни обществени диспути и директни борби като непрестанно повтаря до пристъп по какъв начин той и кабинетът му работят, до момента в който не престават да си обезпечават електорална поддръжка от “наши хора”, назначени на значими постове.

Междувременно недоволството, предизвикано от изпълнителната власт, провокира остри реакции в чужбина. Още в края на януари юрисконсултът на посолството на Съединени американски щати в София Джесика Ким насочва обществено предизвестие към българското държавно управление и съпостави корупцията в страната с “пандеми, която не може да бъде лекувана с ваксина”. Ким също акцентира, че въздействието на олигарсите и неналичието на независимост на словото пречи на решаването на казуса.

В началото на месец март изключително сериозно мнение пристигна от от Комисията по външни връзки към американския сенат. Позицията е подписана от демократа Боб Менендез и републиканеца Джим Риш.

Текстът, съзнателно оповестен след началото на българската предизборна акция, гласи, че заканите върху върховенството на закона в България е сериозна опасност за двустранните връзки сред София и Вашингтон. Двамата сенатори приканват да се защитят демократичните полезности. Изявлението е оповестено и на български от посолството на Съединени американски щати. От ГЕРБ обезверено се пробваха да показват информацията като неофициална позиция, измислена от лобита, само че на вятъра.

Въпреки че неуспехът на Борисов е интернационално приет, отсъствието на политическа мощ, която да катализира гражданското неодобрение и все по-голямото съмнение към политическата система неизбежно играят в негова изгода.

Резултатът от идните избори и ориста на премиера обаче наподобява надалеч от явен.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР