Така започва по адрес на България в авторитетното германско издание

...
Така започва по адрес на България в авторитетното германско издание
Коментари Харесай

Spiegel: Американските санкции срещу България разобличават ЕС

Така стартира по адрес на България в авторитетното немско издание " Spiegel ". В разгара на митингите през миналото лято не един или два материала откриха място в медията, а рецензиите към държавното управление на Бойко Борисов и прокуратурата у нас са безкомпромисни.

Повод за този материал са невижданите наказания по закона " Магнитски ", които Съединени американски щати наложи на няколко български жители. Сред тях са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Ето и останалата част от материала:

Такава интервенция на Съединени американски щати в държава-членк на Европейски Съюз, която цели да отбрани демократичните правила надали може да е по.срамна за блока. Брутално и безкомпромисно разкрива неспособността на Общността да свърши сама работата си.

Откакто България се причислява към Европейски Съюз преди 14 години, страната не просто е считана за една от най-корумпираните държави-членки, само че и една от страните с най-големи проблеми по повод върховенството на закона. Според класацията на “Репортери без граници” България се подрежда на последно място в Европейски Съюз по независимост на словото. За съпоставяне - в световен мащаб България е много зад Етиопия,

Но до момента в който дебатите по повод върховенството на закона тормози Европейски Съюз през последните години, на фокус са Полша и Унгария. България остава отвън радарите в по-голямата си част. И това не е инцидентно.

Бойко Борисов ръководи страната съвсем без спиране от 2009 година насам. От април тази година обаче не е на власт, а страната се управлява от служебно държавно управление, откакто партията на Борисов претърпя тежка загуба на парламентарните избори. Но дали Борисов е сериозен в желанията си да се отдръпна от политиката, ще стане ясно на изборите през юли.

Пряката линия с Берлин

Борисов е някогашен каратист, телохранител и началник на охранителна компания. В годините, в които България е членка на Европейски Съюз, водачът на ГЕРБ заобикаля борбите в блока, за разлика от Виктор Орбан и Ярослав Качински. Борисовата групировка ГЕРБ е член на най-голямото политическо семейство в Екологичен потенциал.

Широкоплестещият българин доста добре знае по какъв начин да се показа пред западните страни в блока. Изглежда като един комфортен сътрудник в Източна Европа, екипен състезател във връзка с частни въпроси. България се причисли към новосформираната Европейска прокуратура и Борисов поддържа основаването на механизъм, с който европейски средства да се разпределят против гаранции за върховенството на правото. Отношенията му с Ангела Меркел се считат за положителни - толкоз положителни, че немският канцлер персонално упорствал да се купят защитни маски и защитни костюми от България, които след това се оказаха на процедура неизполваеми.

Още по-пикантна е намесата на американския държавен секретар Антъни Блинкен, чийто Държавен департамент в този момент наложи наказания на някогашния български заместник-министър на стопанската система Александър Манолю и други българи за присъединяване в " забележителна корупция ". Заедно с него още няколко души нямат право да влизат на територията на Съединени американски щати.

Медийният магнат Делян Пеевски и някогашния хазартен необут Васил Божков (Черепа) са ударени даже по-силно. Американското държавно управление наложи наказания на тях и още 64 компании, свързани с тях. Всякакво имущество в Съединени американски щати е запорирано, а американците имат възбрана да реализират бизнес с тях.

Гражданите неотложно реагираха на дейностите на Съединени американски щати и застанаха на страната на американските наказания обществено. Борбата против всички форми на колупцията. Това бе посочено като " категоричен принцип и на практика приоритет " от страна на Министерството на външните работи в страната, което разгласява публично изказване.

Протестите против корупцията

Но никой в България не има вяра на това. Причината - правораздаването е под политически надзор. Поради това корупцията рядко се санкционира, а публицистите стават обект на закани все по-често. Миналата есен избухнаха всеобщи митинги против държавното управление, след скандални видеоклипове. Те демонстрираха по какъв начин чиновници на НСО бранят плажна линия на българския бряг, на който живее изключително противоречива политическа фигура.

Мерките, които Европейски Съюз подхваща, са управляеми. За разлика от тези, наложени от Съединени американски щати. Комисията се базира на механизма за съдействие и инспекция, която беше основана поради неизпълнените от страна на България условия, сложени от страна на Европейски Съюз. Те касаят точно корупцията и битката с проведената престъпност. Механизмът бе основан през 2007 година, когато България става член на блока. Процесът цели да запълни пропуските, което явно не е пожънало триумф за последните 14 година

В последна сметка Европейски Съюз ще би трябвало да употребява по-силно оръжие - от началото на предходната година блокът към този момент има опция да изтегля европейските средства, отпускани за тези страни, които нарушават правилата на господство на правото. Механизмът може да бъде употребен, в случай че се реши че брюкселският бюджет е в риск. Това трансформира България в една класическа цел.

превод и редакция: Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР