Така започна словото на президента на България Румен Радев на

...
Така започна словото на президента на България Румен Радев на
Коментари Харесай

Румен Радев: От костите на Шипка е скелето на нашата свобода

Така стартира словото на президента на България Румен Радев на паметника на свободата на връх Шипка по време на тържествената гала по отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението на България. Сред формалните лица бяха българският патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и други

"Шипка е капитал от историческо достолепие, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на нас и който ние не би трябвало да пилеем. Скъпи сънародници, вие бяхте тук даже когато политиците ги нямаше, тъй като с вашата респект вие скрепявате историческата истина, вие сте опълченците на историческата истина. Към вас е моята човешка признателност ", добави Радев.

"Благодаря на Негово Светейшество Неофит и на Негово Светейшество Кирил за мъдрите думи, за признателността и за християнския дух, който помни само че и прости, който възвишава индивида. Тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето Освобождение. Вечна благодарност към героите на Цар Освободител! Да живее България! ", сподели още президентът.

По-рано българският патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха признателен церемониален молебен в Шипченския манастир „ Рождество Христово “.

Негово светейшество патриарх Неофит дефинира днешния ден като "празник на българската независимост, божията обич и велика благосклонност " и прикани: „ Да пазим като най-скъпоценно богатство православната ни религия и да не заменяме нейните безконечни и непреходни истини и полезности със съмнителни, а постоянно и с очевидни душепагубни учения и въздействия. В това е залогът на нашата същинска независимост. Амин. За многая лета. “

В София тържествата по случай националния празник започнаха с гала по издигането на националния байрак пред паметника на Незнайния боец. С 20 артилерийска залпа и химна на България стартира честването на 140 години от Освобождението. Военният министър Красимир Каракачанов, който одобри строя, вицепрезидентът Илияна Йотова и началникът на защитата Андрей Боцев се поклониха и сервираха венец пред падналите за свободата на България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР