Така. Цял ден внимателно слушам защо е подал оставка председателят

...
Така. Цял ден внимателно слушам защо е подал оставка председателят
Коментари Харесай

Ами ако опозицията поиска оставката на Борисов, за да влезе в пленарна зала за речта на Таяни, премиерът ще я подаде ли? 


Така. Цял ден деликатно чувам за какво е подал оставка ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев. И като тегля чертата, се получава следното: с цел да не се изложим пред чужденците. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи заплашили, че в случай че Главчев не подаде оставка, ще бойкотират парламентарното съвещание с присъединяване на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни другата седмица. Той пък споделил, че няма да приказва пред полупразна пленарна зала. (Макар в Страсбург всеки месец да води съвещания в съвсем празна зала, та един път ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер в негово наличие сподели на евродепутатите, че са “абсурдни ”).

Похвално е уважението, с което България се отнася към Таяни. Похвална е отоговорността, с която одобряваме първото ни председателство на Съвета на Европейски Съюз. Но не се сещам за друга страна членка, която би свалила един от тримата на върха си, с цел да угоди на ръководителя на Европейския парламент.
Не съм сигурен какво би си помислил Таяни за страната, която смъква ръководителя на своя парламент поради него, а не поради нарушаване, което е направил. И за това, че опозицията употребява това посещаване да изнудва съратника на Таяни в Европейската национална партия Бойко Борисов. И че Борисов се огъва пред този шантаж.

Да речем, че Българска социалистическа партия в действителност бойкотира съвещанието с Таяни. Това значи, че тя ще бойкотира страната си (не за първи път в над 100-годишната си история). Защо ГЕРБ ѝ пречи да си вкара този автогол? Нинова се държи толкоз предизвикателно, тъй като другояче личната ѝ партия ще я изяде поради съглашателство с ръководещите. С кадровото обновяване тя си сътвори доста вътрешни врагове в нейната квазидемократична организация.

Българска социалистическа партия не знае да опонира, а единствено да саботира, тъй като е генетично повредена от навиците на класовата битка и подривността. Тя се е разделила с тях единствено на думи. Лидерката не може да върви против партията си. Тя или е неин облик и сходство, или пада зад борда. Защо Борисов подарява победи на Нинова? За да не я измести някой по-голям чугун?

Таяни има доста съветници. Сигурно някой от тях ще му каже, че в формалната държавна подчиненост на България ръководителят на Народното събрание стои по-високо от министър-председателя. Но в неофициалната политическа процедура си подава оставката след диалог с премиера. Да се надяваме, че като италианец Таяни схваща разликата сред публично и действително и израза „предложение, на което не можеш да откажеш“.

Ако се има вяра на ГЕРБ, за тях политическият мир по време на председателството е над всичко. И поради него могат да бъдат пожертвани правилата, разпоредбите, истината. Главчев и сътрудниците му от ГЕРБ не престават да настояват, че Нинова е нарушила правилника и че той вярно я е отстранил от пленарно съвещание, предизвиквайки опозиционния протест. Тогава за какво ѝ дават това, което желае?

Борисов не е монарх, който е ръкоположил Главчев за собствен придворен. Главчев е демократично определен водач и постът му не може да бъде разменна монета в ръцете на премиера. Той не може да „дава“ нещо, което не му принадлежи.

По същия непоследователен метод Европа е “умиротворявала ” Хитлер в края на 1930-те години, като му давала непознати неща. Първо му „дали“ Австрия, след това – Чехословакия. И от това успокояване последвала най-голямата до момента война.

Нинова да не се визира и да не се възгордява от този паралел. Тя не е фигура от този тип или исторически мащаб. Общото в двата случая е безпринципността, отстъпката пред изнудвача. Почиващите върху нея взаимни отстъпки са гнили и не устоят.

Ами в случай че в последния миг Нинова изиска оставката на Борисов, с цел да влезе опозицията в пленарна зала за речта на Таяни, министър председателят ще я подаде ли?

Веселин Желев
clubz.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР