Така трябва да изглежда сгънатата бюлетина за евровота © Георги

...
Така трябва да изглежда сгънатата бюлетина за евровота © Георги
Коментари Харесай

Гласуването - въпроси и отговори

Така би трябвало да наподобява сгънатата бюлетина за евровота

© Георги Кожухаров На 26 май в България се организират избори за Европейски парламент. Страната ще излъчи 17 свои представители. Гласуването стартира в 7 ч. сутринта и продължава да 20 ч., в случай че пред изборните секции няма чакащи гласоподаватели. Бюлетината е обща, партиите, обединенията и самостоятелните претенденти са подредени вляво, номерата им са в квадратчета. Вдясно има опция за преференции - отбелязване на персонално желание за съответен претендент - в кръгче с цифри от 101 до 117.

Къде се намира вашата секция можете да ревизирате на уеб страницата на работа ГРАО, както и през мобилния си телефон. Изпратете малко текстово известие на номер 18429 (и за трите мобилни оператора МТел, Теленор и Виваком) с десетте числа на съответното ЕГН. Цената му е 25 стотинки без Данък добавена стойност.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Различни платформи оферират така наречен гласоводители - анкети, съгласно които може да тествате концепциите и позициите на кои партии и претенденти дават отговор в най-голяма степен на вашите настройки. Можете да опитате тук.

Първите планирани резултати от гласуването ще се появят на 26 май в 20 ч., когато ще бъдат показани данните от така наречен езкит пол, който реализират главните социологически организации.

По-долу можете да намерите отговори на няколко въпроси, които получихме от читатели:

Може ли да гласоподавам в чужбина, в случай че съм в описите в България?

Да, стига да има формирана секция - адресите са на уеб страницата на ЦИК и на уеб страницата на Министерството на външните работи. Попълва се декларация, че отговаряте на изискванията - последните три месеца да имате непрекъснат и сегашен адрес в страна - членка на Европейски Съюз. В Гърция има три секции в Атина, четири на остров Крит, една на остров Родос, в Солун - в генералното консулство, една - в Кавала. Ако сте възнамерявали да отидете до Халкидики през дългия уикенд, ще можете да гласувате в Неа Муданя и в Никити. В Северна Македония секции ще има в посолството в Скопие и в генералното консулство в Битоля. В Сърбия - в посолството в Белград и в консулството в Ниш. В Турция ще има общо четири секции - в консулствата в Бурса, Истанбул и Одрин, както и в посолството в Анкара.

Могат ли българите от чужбина да гласоподават онлайн? Ако да, по какъв начин?

Не могат. Българите, които се намират в чужбина, могат да гласоподават там единствено в случай че има разкрити секции. Къде са те и точните им адреси могат да се намерят на уеб страницата на Министерството на външните работи. Българите зад граница би трябвало да заявяват, че дават отговор на изискванията - последните три месеца да имат непрекъснат и сегашен адрес в страна, членка на Европейски Съюз, както и че няма да гласоподават повторно.

Постоянният ми адрес е в Стара Загора, само че пребивавам в Бургас. Към кого би трябвало да се обърна, с цел да мога да гласоподавам, или към този момент срокът за това е изминал?

За страдание срокът за потреблението на опцията да се гласоподава по насотящ адрес вместо по непрекъснат изтече на 11 май. Трябваше да поискате от общината по сегашен адрес да ви заличат в описите по адреса от персоналната карта. Във вашия случай, в случай че желаете да гласувате, имате две благоприятни условия - да отидете на непрекъснатия си адрес или да отидете до най-близката секция в чужбина.

Какво става с гласовете за партии и мажоритарни претенденти, които няма да влязат в Екологичен потенциал? Всички действителни гласове се разделят на 17 - колкото е броят на евродепутатите от България. В резултат се получава така наречен цена на един мандат, т.е. какъв брой гласа го дефинират. Всички партии или обединения, спечелили най-малко толкоз гласове, си разпределят местата. Пример: Ако действителните гласове са 2.2 млн., един мандат ще " коства " почти 130 хиляди гласа. " Не поддържам никого " не се брои като автентичен глас.
Какво зависи от евродепутатите, по какъв начин ме визира тяхната работа?

- Спорът по макета " Мобилност 1 " - условията към интернационалните превозвачи, които щяха да са в ущърб на някои работодатели от Централна и Източна Европа и срещнаха съпротивата на представители на България, Румъния, Полша, прибалтийските страни и Словения, е образец за изгодата от това България да има евродепутати. Въпреки че на доктрина националният генезис няма значение в Европейския парламент, доста постоянно гласуванията са по районен симптом. Европарламентът постоянно заема позиции, които са в несъгласие с мнението на националните страни, което може да е потребно за България - да вземем за пример страната се употребява с поддръжката на Екологичен потенциал за Шенген, по този начин беше и преди 20 години във връзка с премахването на визовите ограничавания за българите. Екологичен потенциал е един от двата законодателни органа в Европейски Съюз дружно със Съвета на министрите (където заседават националните представители). Двата органа имат равни права в 60% от европейското законодателство. На процедура Екологичен потенциал е нещо като долна камара в народен парламент, въпреки и аналогията да не е изцяло точна (например евродепутатите нямат право да оферират законодателство). Екологичен потенциал има и огромни пълномощия по бюджета на Европейски Съюз, като депутатите управляват по какъв начин той се изразходва (но нямат пълномощия в региона на приходите). Сферите, в които Екологичен потенциал към момента няма мощни пълномощия, са външната политика и правораздаването.

Какво значи да си победител на европейските избори? - Най-прекият отговор е - да имаш повече евродепутати. На равнище Брюксел това се мери по " интернационални " политически групи - на Европейската национална партия (ЕНП), на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), на Европа на нациите и свободите и други Във всяка страна поотделно обаче измеренията са разнообразни - допустимо е в България социалистите да имат повече мандати или гласове от представителите на ЕНП или назад, без това да е резултатът на общоевропейско равнище. Пряко отношение към ръководството в България изборите за Екологичен потенциал нямат. Какво е заплащането на евродепутата?

- Най-общо един евродепутат получава след налози и удръжки 6824 евро месечно. Заплатите не зависят от страната, излъчила евродепутата. За сътрудници се поставят най-много 25 000 евро, които се получават от съответните назначени хора в екипа против контракти за наеми на офиси и така нататък За съвещания имат дневни средства - по 360 евро три пъти седмично и към 4500 евро за месечни разноски - наем за жилище и превоз. Ако приключат цялостен мандат - пет години, взимат еднократно 206 000 евро. Пенсионните вноски им разрешават да получават пенсия, когато стане време за това. Имат и разнообразни обществени придобивки като право да употребяват служебна кола или по-изгодни условия за здравни застраховки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР