Така трябва да изглежда първия споделен офис във Варна, който

...
Така трябва да изглежда първия споделен офис във Варна, който
Коментари Харесай

Неправителствена организация изгражда мрежа от споделени офиси

Така би трябвало да наподобява първия споделен офис във Варна, който се чака да бъде открит през есента

Още по тематиката

Компанията търси в допълнение финансиране в платформата KickstarterНеправителствената организация Innovator Creative Spaces възнамерява да сътвори национална мрежа от изобретателни работни пространства в страната. В момента се построява първото във Варна, като задачата е подкрепяне на стартъп компании отвън столицата. Организацията планува на по-късен стадий мрежата да обгръща още градовете Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и София.

Финансиране

Финансирането на плана ще стане от няколко източника. В началото на годината Innovator Creative Spaces печели премия от 30 хиляди лева от община Варна като част от финансиране по програмата за преобразяване на морския град в Европейска младежка столица 2017. Освен персонални вложения разнообразни компании в града също оказват помощ с финансиране.

Последният към този момент метод е набиране на средства посредством платформата за споделено финансиране Kickstarter. Идеята идва от хората за хората, споделя пред " Капитал " основателят Мартен Демирев, което изяснява и потреблението на метода за финансиране онлайн. За месец десетимата създатели на организацията, които създават концепцията, желаят да съберат 20 хиляди паунда (около 44 хиляди лева) – по-скоро алегорична сума, коята да попълни дупките в настоящия бюджет.

Кампанията стартира със събрани малко над 1500 паунда за едно денонощие, което Мартен Демирев счита за разочароващо. Правилата на Kickstarter за разлика от други сходни платформи са на правилото - всичко или нищо, което дава още 28 дни на младата организация да доближи посочената цел.

През първите няколко дни ръководителят Мартен Демирев се надява най-много на донори на локално и национално равнище, които да съберат към 5000 паунда. При постигане на 20-30% от посочената цел Kickstarter ще стартира да популяризира този план и той ще се появява все по-често на предни страници в международен мащаб. Това е и друга значима цел, изполвайки платформата – да проучат какъв е ползата към подобен вид хрумвания.

Какво ще има в постройката

Със събраните средства те се надяват да довършат ремонта по постройката, която са наели от частни лица във Варна против алегоричен наем.

Наетите пространства са с обща повърхност от 1300 кв. метра, като за споделеното офис пространство се приготвят по-малко от половината. Върху 500 кв. метра се планува да
има три работилници – за електроника, железни произведения, дървообработване, 3D принтери, четири миниофиса, co-working място и конферентна зала. Намерението е да пуснат първите офис места при започване на есента: " с ария в новия училищен и студентски сезон ", точно тъй като те въодушевяват основаването на изобретателното пространство, счита Мартен Демирев.

Тъй като споделеното работно пространство към този момент основно е ориентирано към дребни компании, които към момента нямат потребност от непрекъснат офис, основателите избират споделенето финансиране и като метод за основаване на контакти с локалните бизнеси. Дори при даряване на сума над 90 паунда, всеки може да получи гратис офис място за интервал, който зависи от размера на дарението.

Какви ще са наемите

От Innovator Creative Spaces към този момент не посочат базова цена за наем, тъй като тяхната концепция е да дават отговор на търсенето. " Ако има софтуерна компания, която е устроена, отново наемът ще бъде под пазарната цена, само че почти до пазарните. " Мартен Демирев обръща внимание на самостоятелното договаряне при ценовия диапазон. " За стартъп фирмите е изцяло обикновено от нашата бизнес позиция да предлагаме повсеместен пакет услуги. "

Засега е ясно, че с изключение на закрепени наеми за компании с по-дълга история ще има и такива, които ще заплащат % от бъдещата си облага, а за co-working местата наемът ще е към 100 лв. за работно място.

Ако тази Kickstarter акция е сполучлива, организацията може да стартира нова. Тя планува също по този начин да провежда разнообразни курсове и да сътвори изобретателна среда за нови " готини неща ".

Идеята за източноевропейската Силиконова котловина

" За да се случват готини неща, хората би трябвало да се обединят и да си оказват помощ ", счита Мартен Демирев. Той и неговите сътрудници разискват дълго време потребността от споделено пространство за млади изобретатели.

" От самата общественост идва ", декларира Мартен за появяването на самата концепция, само че " не всеки е имал точна идея ". Те единствено дават отговор на настояването и го създават. Така преди година 10 младежи, измежду които инженери и дизайнери, се събират и стартират дълго изследване на този вид пазар.

Казва, че той самият не е учил в чужбина, само че е пътувал доста и са го впечатлявали всевъзможни такива работилнички, които дават опция на младите да се развиват. Някои от сътрудниците му пък са имали към този момент опит с такива споделени пространства отвън страната.

Откриват и особено място – Варна, родния град на множеството в екипа. Осъзнават, че насърчаване на екосистема от такива места отвън София е неотложно, а градът има огромен брой студенти и " първи проблясъци на стартъп бранша ". Макар първоначално да са насочени към млади компании, в бъдеще не изключват и да работят с огромни бизнеси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР