Така щеше да изглежда комплексът по идейния проект на НПО

...
Така щеше да изглежда комплексът по идейния проект на НПО
Коментари Харесай

Община Бургас за втори път слага край на концесията на океанариум за 100 млн. лв.

Така щеше да наподобява комплексът по идейния план на Неправителствени организации " Мостовик ". Според общината актуалните концесионери обаче не са внесли подобен, а единствено " писмо, съдържащо обещания за бъдещи дейности "

© Неправителствени организации Още по тематиката
Малко оживление към градежа на бургаския океанариум

Руският вложител Неправителствени организации " Мостовик " е разгласен в неплатежоспособност, все пак бургаската община съобщи, че българското сдружение продължава да работи по плана
11 юни 2015
В море от проблеми

Бургаският " Океанариум " е с неразбираемо бъдеще поради финансовите компликации на вложителя Неправителствени организации " Мостовик "
17 апр 2014
Павел Сатонкин и Юрий Грачов: България ще е базата ни за нахлуване в Европа

Една от най-големите съветски строителни компании Неправителствени организации " Мостовик " пред " Капитал "
28 сеп 2013
В строителството на парк " Океанариум " в Бургас ще бъдат вложени 100 млн. лв.
от Дневник,13 юни 2013 Община Бургас е почнала процедура по преустановяване на концесията за океанариум. Местната власт е уведомила концесионера, че до този миг не е извършил задължението си за създаване на обектите от публичен интерес.

Това дадоха отговор от крайморския град на питане на " Капитал " по тематиката. Комплексът трябваше да се построи в парк " Езеро ", като инвестицията щеше да е на стойност към 100 млн. лева В концесията бяха включени океанариум с аквариуми от черноморски, средиземноморски и океански типове, делфинариум със зала за представления и места за отдих на делфините, аквапарк със закрита и открита част и познавателно-развлекателен комплекс. Сложна предистория

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Процедурата е открита през 2013 година, като тогава единственият участник беше Обединение " Мостовик Бургас ". Основният вложител в обединяването - Неправителствени организации " Мостовик " ООД, беше с доходи от близо 1 милиарда евро за 2012 година и беше основен строител на уреди за олимпийските игри в Сочи. Другата компания в обединяването, " Уотър атракшънс къмпани плюс ", беше с шеф съветският жител Павел Сатонкин.

Заради финансови проблеми обаче проектите за океанариум наоколо до Атанасовското езеро замряха. От една страна, вложителят в Сочи – държавната компания " Олимпстрой ", спря заплащанията за огромния размер работа, приключен от Неправителствени организации " Мостовик ". От друга, преди няколко години изпълнителният шеф Олег Шишов изясни, че лични несполучливи вложения също са влошили положението на сдружението. През 2015 година Неправителствени организации " Мостовик " влезе в процедура по неплатежоспособност.

И завършек на глава втора

След като огромният сътрудник отпадна, през 2015 година " Уотър атракшънс къмпани плюс " даде поръчка, че търси различно финансиране на плана. Тогава шефът " Стопански действия " в община Бургас беше обяснил пред " Капитал ", че компанията подготвяла терена край тенис кортовете до бургаския лицей по туризъм и правила проучвателни действия за окончателното правене на плана и за реорганизация на съществуващата инфраструктура.

Явно обаче същинско оживление не е имало до тази година, когато планът като че ли се съживи. Партньори на концесионера станаха строителната компания " Хоризонт – Иванов " и интернационалната компания Polin Waterparks, писаха медиите през лятото.

Те обаче не са съумели задоволително бързо да се провеждат. " Община Бургас неведнъж е изпращала предложения на концесионера за осъществяване на отговорностите му по концесионния контракт, свързани с построяването на обектите в публичен интерес. Срокът за осъществяване на тези съществени отговорности изтече на 12.06.2018 година ", прецизираха от общината пред " Капитал ". В свое писмо от 8 юни до общинския съвет концесионерът е сложил искане за удължение периодите.

В средата на август Постоянната комисия по правни въпроси при общински съвет Бургас е поискала от концесионера в период от 60 дни да извърши задължението си за внасяне на банкова гаранция от 60 хиляди лева, обезпечаваща задължението му за внасяне на годишно концесионно заплащане, като сумата е платена след това. Комисията обаче желае и да се показват доказателства за съществуване на финансов запас или лице, притежаващо съответния подобен за осъществяване на инвестицията, като такива не са били получени досега.

Според БНР шефът Павел Сатонкин е изпратил друго писмо до общинския съвет по-рано този месец, в което ставало ясно, че абстрактен план се разработвал сега, а проектите на компанията били при започване на 2019 година да внесат в община Бургас и искане за позволение за градеж.

Общината обаче не е била задоволена. " Безспорно е, че до сегашния миг вложенията не са осъществени. Ето за какво съгласно клаузите на контракта общината глоби вложителя, като усвои предоставената банкова гаранция ", дадоха отговор от локалните управляващи на " Капитал ".

" Капитал " изпрати въпроси до сдружението концесионер по електронната поща, само че до публикуването на текста не получи отговор.

Нова вяра

Заради претърпяното крушение един път, а в този момент вероятно и повторно, планът е замразен и ще бъде съживен единствено в случай че има капиталов интерес, потвърден финансов запас и потвърдени благоприятни условия за осъществяване, осъществяване и ръководство на сходен план, прецизират от общината. " Във всички случаи при постъпила самодейност от вложител се правят нови разбори, въз основа на които общинският съвет дефинира изискванията за реализиране на концесията ", обясниха те.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР