Така ще се спасят оголените рифове в дивата природаУчени във

...
Така ще се спасят оголените рифове в дивата природаУчени във
Коментари Харесай

Размножиха атлантически корали в лаборатория

Така ще се спасят оголените рифове в дивата природа

Учени във Флорида за пръв път съумяха да провокират репродуктивно изпускане на хайвер и сперма на застрашени атлантически корали в лабораторни условия, предава организация Ройтерс.

Това достижение е същински пробив, защото ще могат да се спасят доста оголени рифове в дивата природа. Експериментите са били извършени в аквариума на Аполо бийч покрай град Тампа, щата Флорида. Учените са употребявали опита на лондонския музей " Хорниман ", който по-рано съумя да провокира размножителни процеси при 18 типа тихоокеански корали.

Учените се надяват да употребяват насъбрания опит и да развъдят нови коралови колонии и да възстановят рифовата система на Флорида. Тя бе една от най-големите в света, само че бе разсипана от климатичните промени, замърсяването и заболявания през последните десетилетия.

" Това е бъдещето на възобновяване на коралите във Флорида и на всички места по света ", съобщи Кери О`Нийл, експерт по коралите в аквариума във Флорида. По нейните думи, провокирана репродукция може да се реализира при десетки типове корали. Новите култури на тези морски организми могат да образуват по-устойчиви популации от съществуващите колонии, защото ще имат нови генетични характерности.

Изкуственото предизвикателство коралите да пуснат хайвера и спермата си изисква да се имитира естественият им хабитат в океана при лабораторни условия по време на едногодишния им репродуктивен цикъл.

Това значи усърдно да се контролира температурата в аквариум от летни към зимни условия, да се употребява специфична светлина, имитираща изгревите и залезите и даже и лунните етапи, които служат като биологични знаци по кое време да стартира отделянето на яйцата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР