Така предложената здравна карта задълбочава дисбалансите. Това заяви зам.-председателят на

...
Така предложената здравна карта задълбочава дисбалансите. Това заяви зам.-председателят на
Коментари Харесай

Д-р Нигяр Джафер: Здравната карта задълбочава дисбалансите

Така препоръчаната здравна карта задълбочава несъответствията. Това съобщи зам.-председателят на 44-то национално заседание доктор Нигяр Джафер по време на съвещание на комисията по опазване на здравето, на което депутатите разискваха плана на Национална здравна карта.

Здравната карта има пет съществени характерности и някои съществени рискове , сподели Джафер. Според нея ще се усилят диспропорциите в регионите с единствени отделения.

 Стойчо Кацаров: Пациентът ще заплаща повече с новата здравна карта
Стойчо Кацаров: Пациентът ще заплаща повече с новата здравна карта

Къде е правото на пациента да избира, питат болните

По думите й в Шуменски регион има заплаха очното поделение, отделението " Уши нос, гърло " да бъдат закрити или да лимитират своята активност.

Като цяло Джафер посочи, че е сбъркана философията и предизвести, че в случай че продължава по този начин след пет години ще има опазване на здравето в пет огромни академични града . По думите й не може към броя кревати да се върти всичко.

 Приеха плана на Национална здравна карта
Приеха плана на Национална здравна карта

Намаляват с съвсем 6 000 броя на болничните кревати в страната

Д-р Джафер разяснява, че има двойно лимитиране първо с неизплащане на по този начин наречената надлимитна активност, второто равнище на финансиране за избран брой кревати .

Със счетоводни ограничения няма да се решат главните проблеми , а ще се понижи достъпът до здравни услуги, безапелационна е тя. " Автоматичното редуциране на кревати, на отделения простсо ще задълбочат проблемите ", предизвести Джафер.

Хасан Адемов концентрира дебата като акцентира, че НЗОК не подписва контракти на база на брой кревати . " Касата подписва контракти с реализатори на здравна активност по равнища на подготвеност ".

 Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?
Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?

Променят формулата за обзор на пациент

Зам.-министър Жени Начева изясни, че леглата са с 30% повече по отношение на 2017 година Бюджетът на касата е 1,824 милиарда лв.. По думите й има съвсем 200 млн. лева повече средства. Тя изясни, че леглата са единствен аршин за надзор в хода на хоспитализациите - да не се случи по този начин, че има двама или трима пациенти на хоспитализации на едно легло .

" Няма по какъв начин да понижаваме параметрите в случай, че имаме най-благоприятен брой кревати ", безапелационна бе тя. По думите й няма напрежение на територията на съответните области . Начева увери, че броят на леглата управлява само опцията да няма свръххоспитализации - нямаме за цел нито икономисване на средства .

Председателят на БЛС Д-р Венцислав Грозев бе безапелационен, че ще има сред 20 и 30% редуциране на леглата .

 Със Здравната карта режат леглата за родилки за област Велико Търново
Със Здравната карта режат леглата за родилки за област Велико Търново

В района се усилва раждаемостта

Националната здравна карта не редуцира кревати или отделения , съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той бе безапелационен, че това не е нито счетоводство, нито фискализъм . По думите му заложените 32 913 кревати и то при 75% обръщаемост , са изцяло задоволителни, защото за предходната година употребяваните кревати при 100% обръщаемост са 24 763.

 6000 болнични кревати са непотребни, пресмята здравното министерство
6000 болнични кревати са непотребни, пресмята здравното министерство

наклонността е да се свиват

Има очакван запас от 8 803 кревати, които могат да се употребяват при нужда . Здравната карта преценява нуждите от експерти на брой население и обезпечеността на популацията със здравни услуги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР