Така най-много точки ще се дават по критерий местоживеене -

...
Така най-много точки ще се дават по критерий местоживеене -
Коментари Харесай

Важно, Родители! Това Са Новите Правила За Прием В Детските Ясли И В Първи Клас В София!

Така най-вече точки ще се дават по аршин " местоживеене " - т.е. за местоположение наоколо до съответната градина. Освен това децата с непрекъснат адрес ще получават по 3 точки, а тези с сегашен - по 2 точки. От следващата година ще се вкара и така наречен уседналост, като оптималният брой точки (5) по този аршин ще се дава, в случай че детето е живяло на адреса повече от 2 години.

Също 2 точки ще има за работещи родители или студенти в софийските университети, като до момента за студентите родители се даваше 1 точка. Друга смяна планува към този момент да се дава 1 точка за близнаци, а не както до момента 2 - на съображение, че досега се е точкувало, че децата са хем близнаци, хем брат и сестра. Освен това се понижава допустимият брой на децата с хронични болести от пет на три в група, като удостоверяването към този момент ще се прави с ТЕЛК. Срокът за отсрочване на постъпване в детското заведение се лимитира до 60 дни. Към критериите се дава и преимущество за претенденти, които имат брат или сестра в яслите. Промените влизат в действие при идващото кандидатстване, като се изключи критерия уседналост, който ще стартира да се гледа през 2020 година

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов изясни, че с измененията се цели уеднаквяване на разпоредбите за банкет в яслените групи и в детските градини. " Идеята е да няма разминаване и да е ясно, че разпоредбите са единни за цялата система за детските заведения в София ", разяснява той.
Барбалов напомни, че тази година ще бъдат построени две нови независими детски ясли - в ж.к. " Красно село " и в регион " Триадица ".
" Надявам се в най-скоро време да обявим процедурата и колкото се може по-бързо да можем да стартираме строителството. Най-голям е дефицитът в яслените групи и се надявам в най-кратки периоди да можем да подобрим и там положението посредством предложение на повече места ", сподели още Барбалов.

Прием в първи клас

С признатите промени се дава право, в случай че едното дете в фамилията посещава обещано учебно заведение, идващото дете да бъде одобрявано предпочитано в същото образователно заведение. По този метод приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която вкарва правилото две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също учебно заведение. Така, в случай че първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат сложени на първите места в класирането за съответното учебно заведение и по този начин ще им бъде обезпечен приемът, без да се гледа критерият по уседналост. Ако към този момент признатото дете е над 12 години, второто и идващите ще получават оптималния брой спомагателни точки - 11, и по този начин и за тях ще има обезпечени места.

Промените в наредбата плануват още и увеличение на точките при спомагателните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама умряли родители получаваше 5 точки, а полусираците - 3. В идния банкет те ще носят идентична тежест - 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание единствено когато децата от една група по водещия аршин уседналост са повече от оповестените в план-приема места.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР