Така нареченият летен травматизъм е в разгара си. Традиционно, през

...
Така нареченият летен травматизъм е в разгара си. Традиционно, през
Коментари Харесай

Лятото е перфектно за спорт, но травми дебнат отвсякъде

Така нареченият летен травматизъм е в " разгара " си. Традиционно, през пролетните и летните месеци зачестяват случаите на потърпевши при произшествия с мотори, настоящите през последните години тротинетки, както и с ролери, планински колоездачи и сърфиране.

В Катедрата по ортопедия и травматология на ВМА се срещаме постоянно с този вид контузии. Имаме и доста пациенти, които са претърпяли случай по време на почивката си в чужбина и търсят нашата помощ, разяснява старши лейтенант доктор Петко Гинев, оповестиха от болничното заведение.

Любителите на високите скорости търсят адреналин и тръпка. Но мотоциклетистите би трябвало да са наясно с рисковете и да бъдат извънредно деликатни на пътя, тъй като са мощно уязвими при положение на рухване или конфликт. А контузиите варират от нормално одраскване до банкет в болница и в не малко са съдбовни. Най-честите контузии при тях са фрактури на долните и горни крака, пострадвания на един или повече мускули, ожулвания и порязвания, както и контузии засягащи черепа, коремната и гръдната празнина, разяснява доктор Гинев.

По думите му, от извънредно значение е вярната отбрана на водачите със съответните персонални защитни средства – каска, ръкавици, обувки, отбрана на гърба и гърдите и други.

Същите рекомендации важат и хората, които избират да употребяват електрически тротинетки – извънредно известни през последните години. Тротинетките са зелен, съвременен, само че могат да бъдат и евентуално рисков метод на напредване в градската среда.

Отговорното отношение е водещо, тъй като на всички ни се е случвало да профучи някоя тротинетка около нас, до момента в който вървим по тротоара или пък до момента в който караме. Чести контузии при ръководство на електрически тротинетки са охлузвания и натъртвания, само че изключително рискови са счупванията на горен и низък крак, които от време на време не подлежат на цялостно възобновяване и напълно  могат да трансформират живота на човек, отбелязва още доктор Гинев и припомня рекомендациите на Българската асоциация за електромобилност да се:

- употребява защитна каска

- не се кара в насрещното, а по велосипедната инфраструктура. Където такава не съществува – да се движат най вдясно на пътното платно, само че единствено там, където оптималната позволена скорост е 50 км/ч.

- кара със съобразена скорост

- внимава за неравности по пътя

- почитат пътните знаци

- пресичат пешеходните пътеки като пешеходец;

Познат градски феномен си остават и велосипедите. През последните години обаче изключителна новост закупи и планинското колоездене. Освен развлечение и приятност, то може да докара до болежка и травми. Колоезденето е известно с тежките си контузии от неприятни рухвания с висока скорост, само че и с повтарящите се натоварвания, които предизвикват болежка и дискомфорт в колената, гърба, тазобедрените стави, седалищния нерв и врата, разяснява още доктор Гинев.

Тежките рухвания са неделима част от колоезденето. Една от най-честите контузии е фрактурата на ключицата. Мускулните контузии при рухване са по-рядко срещани и постоянно се подценяват, само че от време на време водят до в допълнение пострадване. Сред баналните травми са охлузвания и рани по кожата, които следва да бъдат почистени и обработени оптимално бързо. При по-тежките случаи наложително би трябвало да се търси лекарска помощ.

Сред рисковите занимания в градски условия през лятото са и карането на скейтборд и ролери. В първия случай пострадванията са най-често в региона на главата и врата, а във втория – засеганти са коляното, китката и лакътя.

През последните години в Травматологията на ВМА попадат и много пациенти, отдали се на сърфиране в разнообразни екзотични кътчета на света. Особено уюзвими при тези произшествия са най-разнообразни порезни и проникващи рани от подводни опасности, разяснява още младият доктор.

В умозаключение той поучава феновете на изброените спортове да се забавляват, практикувайки ги, само че в същото време да бъдат деликатни, а където е належащо, да употребяват нужните протектори, с цел да избегнат контузиите.

Едно нехайство даже и за момент може да преобърне живота ни! Забавлявайте се отговорно!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР