Така наречените фалшиви новини, обикновено са насочени към разрушаване на

...
Така наречените фалшиви новини, обикновено са насочени към разрушаване на
Коментари Харесай

Явор Колев: Над 70 % от децата и възрастните не могат да направят разлика между фалшивите новини и истинските

Така наречените подправени вести, нормално са ориентирани към разрушение на репутацията на избрани хора- политици, общественици, познати лица и общественици, сподели в предаването „ Денят онлайн ”, Явор Колев, шеф на отдел киберпрестъпност в ГДБОП.

Вчера да вземем за пример, попаднах на споделена вест, че НАТО ни облива с токсини от самолети. Това е една остаряла вест, която има за цел  да сплаши хората, да разколебае нашата позиция да бъдем член на НАТО и по този метод се употребяват тези пропаганди способи. В момента подправените вести се популяризират незабавно посредством подправени профили в обществените мрежи.  Дадена вест се споделя до приятелите ти във фейсбук и доближава до извънредно огромна публика. Изследванията демонстрират, че над 70 % от децата и възрастните не мога да създадат разлика сред подправените вести и същинските. След като е оповестено в интернет или обещано по малкия екран, значи е истина.  В сегашната епоха, всеки един от нас става генератор на информация и известни хора да вземем за пример, може още повече да въздействат на това, сподели още той.

На  конференцията, която се организира през вчерашния ден и предходната седмица, участва еврокомисар Мария Габриел, Не инцидентно беше маркиран казуса с подправените вести, тъй като тя е авторитетен политик. При нас всекидневно идват хора, които имат проблем, или посредством подправени профили в обществените мрежи популяризират против тях подправена информация, която даже би могла да унищожи фамилиите им, или кариерата им. Информацията, която се популяризира в интернет би трябвало да е от действителни хора, действителни публицисти и притежатели. Зад известни уеб сайтове с известни притежатели, може да им се търси отговорност, само че когато една вест се появи в уебсайт еднодневка, тя се популяризира мълниеносно. Този развой може да бъде стеснен, в случай че има законодателни промени, които да проверяват. Ние можем да стигаме до създателите на такива вести, в случай че имаме право да го вършим, съобщи Колев.

Ако имаме такова законодателство, това ще спре доста злокачественото разпостранение, само че за задачата би трябвало да имаме законодателна опция да събираме доказателства в тази тенденция. Мисля, че всички, които участваха на конференцията, всички са съгласни, че това е проблем, който би трябвало да бъде позволен. Ще му пристигна времето в къси периоди, безапелационен беше Явор Колев

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР