Така мъжете губят около 2,3 години от живота си, а

...
Така мъжете губят около 2,3 години от живота си, а
Коментари Харесай

Близо 1/3 е по-вероятно хората, които ядат много солено, да умрат преди да станат на 75 г.

Така мъжете губят към 2,3 години от живота си, а дамите - 1,5 години 
Поръсването на няколко щипки сол в допълнение върху вечерята ви може да ви прати в гроба по-рано, допуска ново огромно изследване. Изследователи са наблюдавали повече от 500 000 британци в продължение на съвсем десетилетие.

Резултатите демонстрират, че за хората, които постоянно прибавят спомагателна сол към ястията си, е 28% по-вероятно да умрат, преди да навършат 75 години, спрямо тези, които в никакъв случай или рядко я прибавят.

Излишната сол в тялото води до задържане на вода в кръвта, оказвайки напън върху кръвоносните съдове и ката повишавайки кръвното налягане. Това може след това да увеличи риска от инфаркт или инсулт.

Сърдечните болести и инсултите са едни от най-големите убийци, отнемащи към 160 000 годишно, като броят на смъртните случаи в Съединени американски щати е към пет пъти по-висок.

Според препотъките на специалисти възрастните не би трябвало да ядат повече от 6 грама сол дневно. Децата - още по-малко. Експертите обаче споделят, че „ скритата “ сол в храната ни значи, че доста британци ядат повече сол, в сравнение с осъзнават.

Натрият се прибавя към набор от храни от подготвени ястия като инстантни супи до сосове за паста, с цел да направи усета им по-приятен. Солта също може да усили периода на валидност и се прибавя към артикули като нарязани шунки и други сушени меса.

По-здравословните разновидности на солта, които съдържат прибавен калий и по-малко натрий, към този момент се оферират по рафтовете на супермаркетите в Обединеното кралство.

Според изследването при продължителността на живота на дамите и мъжете, които постоянно прибавят сол към храната си, е понижена надлежно с към 1,5 години и 2,3 години. Учените откриват още, че рисковете от ранна гибел са леко понижени при хора, които ядат доста плодове и зеленчуци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР