Така енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на Комисията

...
Така енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на Комисията
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Управляващите върнаха КЕВР в ръцете на политиците

Така енергийният специалист на Движение за права и свободи Рамадан Аталай, зам.-председател на Комисията по енергетика в 47-ото Народно събрание и член на ЦОБ на Движение за права и свободи, разяснява в предаването „Още от деня“ на Българска национална телевизия решението на Народното събрание да понижи състава на КЕВР.

Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава действителна опция ръководещите да могат да въздействат на решенията на самостоятелната комисия, което е най-страшно, безапелационен бе Аталай.

Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР също буди неразбиране, разяснява още националният представител.

Рамадан Аталай съобщи, че до момента КЕВР е изпълнявала всички законови пълномощия. „Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електрическата енергия към битовите консуматори, лицензиите към всички тези, които желаят да създават сила, цялостната тази активност е в ръцете на КЕВР“, разясни Аталай.

„Последните години тази комисия беше тръгнала към посоката да бъде онази самостоятелна комисия, която да може да поеме целия товар от недоволството на обществото, а не то да бъде разпръснато към политическите формации“, изясни още Аталай.

„Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на избрани решения на КЕВР и оттова допуснахме, че има лобистки ползи. Ако бяхме оставили комисията да си извършва отговорностите, ръководещите да бяха малко повече готови и да бяха подхванали тези дейности, които всички европейски страни започнаха за компенсиране на небитовите консуматори, и в случай че не желаеха да събират от Данък добавена стойност и от акцизите средства при господин Василев, и оттова да се опитат да разпределят средствата, бъдете уверени, че с няколко промени в закона за локалните налози и такси, през днешния ден общините щяха да получават обезщетенията си. Днес и бизнесът щеше да получава компенсации“, разяснява Аталай.

Той съобщи още, че факторите, които дефинират цената на газа са свързани с външните пазари, а освен с газа в Чирен.

„Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще пристигна миг, когато и газа от Азербайждан ще ни се види доста безценен, тъй като формулата посредством която се дефинира цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола“, алармира Рамадан Аталай.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР