Така доц. Любомир Кючуков коментира наболелите напоследък въпроси в отношенията

...
Така доц. Любомир Кючуков коментира наболелите напоследък въпроси в отношенията
Коментари Харесай

Доц. Кючуков: България направи подарък на македонизма и сега се борим с ЕС

Така доцент Любомир Кючуков разяснява наболелите в последно време въпроси в връзките сред България и Република Северна Македония пред Българска национална телевизия.

За него смущаващо е, че изявленията в РСМ не провокирали реакции в България. Кючуков поддържа това, което българските историци приказват за историята, само че не и това, което българските политици вършат за политиката. Не би трябвало да има опити за корист с процеса за присъединение от страни-членки за решение на двустранни исторически и културни проблеми от една страна. От друга страна се приветстват напъните единствено на РСМ за решение на двустранните проблеми, уточни доцент Кючуков в студиото на Българска национална телевизия.

Ние вършим подарък на македонизма, който на процедура построява стени, посочи доцент Кючуков. Самото основаване на историческата комисия е триумф за България, само че тя била натоварена с неприсъщи задания. Ние би трябвало да се борим за това бариерите сред двете страни да паднат и да има приобщаване, настоя още той.

Споровете за историческата истина е работа на историците, а политиците би трябвало да решат, Македония подготвена ли е за участие в Европейския съюз или не е подготвена. Това съобщи историкът проф. Христо Матанов в утринния блок на Българска национална телевизия за последните развития на взаимоотношенията сред България и Република Северна Македония.

Той не може да се съгласи с тезата, че с налагането на несъгласие сме влезнали във война с целия Европейски Съюз. Европейският съюв трябвало да разбере, че Македония не е Белгия, Люксембург, Лихтенщайн и не е страна, която е зародила вследствие на дипломатически игри. Македония е даденост, безапелационен бе проф. Матанов.

" Когато една страна държи подобен език и назовава външният министър " кучка ", когато демонстрира междинни пръсти по малкия екран на българите и когато гори флагове и унищожава монументи - това европейски държание ли е ", запита професорът.

Проф. Матанов прикани историците да се занимават единствено с историческите проблеми, тъй като все по-наяве изпъкват несъстоятелностите, за които от РСМ приказват. Той поддържа интеграцията на РСМ в Европейски Съюз, само че представяте ли си да кажем " да " на Македония в Европейски Съюз и цялата ненавист и това отношение да се придвижи на европейска почва. " Тогава ни е спукана работата ", предизвести проф. Матанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР